Google | Android | Operační systémy | Soukromí

Androidy odesílají Googlu svou polohu, i když je určování polohy vypnuté

Od začátku roku 2017 začala zařízení s Androidem odesílat svoji polohu na servery Googlu, i když uživatel v systému vypnul využívání polohových služeb. Na problém upozornil web Quartz a Google připustil, že tomu tak opravdu je.

Podle Googlu nešlo o podlý záměr a data nebyla nijak zneužívána k identifikaci a lokalizaci samotného uživatele. Prý se jedná o technickou záležitost a k procesu dochází v rámci zkoumání, jak využít data k co rychlejšímu odesílání zpráv. Jakmile byly získané anonymizované informace využity k optimalizaci, firma je okamžitě vymazala. Nejsou nikde uchovávána a nikdo je nikdy nezneužil, tvrdí mluvčí Googlu.

Konkrétně byly odesílány informace s dosahy vysílačů mobilní sítě a Wi-Fi hotspotů. Z jednoho vysílače nikdo nic nezjistí, ale s více vysílači je možné určit poměrně přesnou polohu daného zařízení. Data se odesílají při připojení telefonu k internetu a jsou samozřejmě zašifrovaná, přesto se nabízí možnosti zneužití. Zejména vadí fakt, že se tak děje navzdory zákazu polohových služeb v nastavení systému.

Sdílení polohy nebylo omezené k žádné verzi systému ani konkrétnímu typu zařízení. Google shromažďoval data o všech majitelích moderních zařízení s Androidem. Ani resetování do továrních nastaveních a vypnutí polohových služeb proces nepřerušilo. Zařízení s Wi-Fi nebo datových připojením odesílalo informace Googlu kdykoli se přiblížilo k novému vysílači. U Wi-Fi dokonce ani mobil nemusel obsahovat SIM kartu.

Praktika by na konci listopadu měla skončit. Google neuvedl, zda je to proto, že se věc „prokecla“ či proto, že k zamýšlenému zefektivnění odesílání zpráv nedošlo.

Šmírovat lze snadno i na Facebooku:

Diskuze (23) Další článek: Vědci poprvé v historii posílili lidskou paměť pomocí mozkového implantátu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,