Android | Evropská unie

Android se začne lidí v Evropě ptát, jaký vyhledávač a prohlížeč chtějí používat

Několika změn se brzy dočkají lidé, kteří v Evropě používají Android. Systém se jich začne ptát, jaký internetový prohlížeč a vyhledávač chtějí používat, místo toho, aby automaticky používal vyhledávač Googlu a Chrome. Jde o reakci na rekordní pokutu, kterou loni společnost obdržela od Evropské komise za zneužívání své pozice na trhu.

Samozřejmě v Androidu bylo i dříve možné používat jiné prohlížeče a vyhledávače, ale co se nyní změní, že Google začne na tuto možnost začne upozorňovat. Novinka se bude týkat jak nových zařízení s Androidem, tak těch stávajících, přijde v rámci systémové aktualizace.

Bude se ovšem týkat jen uživatelů v Evropě, protože Google to nedělá zcela dobrovolně. Krok se rozhodl učinit proto, aby mu neplynuly sankce z pokuty, kterou loni obdržel. Tehdy Evropská komise rozhodla, že firma zneužívá svoji dominantní pozici na trhu a příliš nutí uživatelé používat své nástroje.

První reakce Googlu byla, že začal výrobcům mobilních zařízení poskytovat zpoplatněnou licenci pro Google Play Store, Mapy, Gmail, YouTube a další bezplatnou pro vyhledávač a Chrome. Dříve totiž výrobci dostali první uvedenou sérii aplikací pouze tehdy, když předem nainstalovali Chrome a Google Search, což byl jeden z důvodů, proč se Komise rozhodla k tak vysoké pokutě. Dnes to není podmínkou.

Nové oznámení je tak další krok, jak uspokojit evropské regulátory. Google neřekl, kdy přesně novinka vejde v platnost, bude to ale letos. Celé to připomíná osud Microsoftu, který ve Windows musel začít nabízet alternativní internetové prohlížeče v podobě tzv. ballot screenu.

Připomeňme si, jak to s pokutou bylo:

Diskuze (20) Další článek: Letgo končí. Moderní konkurence Bazošu a Sbazaru se neujala

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,