Android | Operační systémy | Počítače

Android pro počítače a notebooky dospěl ve verzi 9.0 Pie do finální verze. Můžete ho zkusit

Otevřená povaha Androidu dovoluje vývojářům přizpůsobit mobilní operační systém různým potřebám. Autoři projektu Android-x86 si dali za úkol vytvořit variantu, která bude fungovat na počítačích s desktopovými procesory x86.

Ačkoli mobilní telefony již dostávají aktualizace na Android 10, v případě počítačové verze je zatím posledním dosaženým milníkem vydání prvního „release candidate“ („kandidát na uvedení“), postaveného na Androidu verze 9 Pie. Tu lze spustit na skutečných i virtuálních počítačích.

Android-x86 ve verzi 9 Pie

Důvodů, proč je pro počítače k dispozici teprve devátá verze Androidu, je několik, nicméně tím hlavním jsou omezené lidské zdroje. Android-x86 je open source a jeho kód udržuje jen několik dobrovolníků z řad programátorů. Z tohoto pohledu lze tedy zpoždění jen o jednu verzi považovat za úspěch.

Kromě novinek, které sám o sobě přinesl Android 9 Pie, přidává projekt Android-x86 především širší kompatibilitu s počítačovým hardwarem díky novým ovladačům. Výrazného vylepšení se dočkal také instalační program.

Uživatelské rozhraní sice zůstává věrné tradičnímu prostředí Androidu, ale toto vydání obsahuje volitelný panel úloh s nabídkou Start a upravený seznam posledních spuštěných aplikací. Systémový launcher je lépe přizpůsobený pro práci s klávesnicí a myší.

Mnoho novinek a vylepšení

Z dlouhého seznamu provedených změn a novinek jmenujme například podporu hardwarové akcelerace OpenGL ES 3.x na grafikách Intel, AMD, Nvidia a QEMU. Uživatele, kteří si budou chtít vyzkoušet Android na novějších strojích, jistě potěší podpora zabezpečeného spouštění z UEFI a možnost instalace na disk UEFI.

Android-x86 rozšířil podporu dotykových obrazovek, zvukových a bezdrátových adaptérů, Bluetooth, fotoaparátů a ethernetových síťových adaptérů (jen s DHCP). Systém také zvládne automaticky detekovat připojené USB disk a paměťové karty.

Na oficiálních stránkách projektu Android-x86 jsou k dispozici 32bitové a 64bitové instalační balíčky ve formátech ISO a RPM. Stáhnout je můžete i přes následující odkazy:

Diskuze (8) Další článek: NATO rozšiřuje své oblasti působnosti o vesmír

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,