Analýza výměnných médií aneb co nakupovat

Jaz 2, nový dvou-gigabytový drobeček od Iomegy, oživí trh s výměnnými médii.
Výměnná média jsou stále více v oblibě, což je dáno potřebou a v mnoha případech i nutností přenosu megabytů dat. Kdo uvažuje o koupi, ví či by měl vědět, k jakému účelu je chce využívat. Mezi nejčastější důvody patří archivace dat, jejich přenos a využití média jako dodatečného harddisku. Co se týče archivace gigabytů dat, na to jsou nejlepší pomalé, ale velkokapacitní páskové jednotky, u kterých cena za 1 MB se pohybuje kolem 30 haléřů. Ale pro většinu lidí tyto páskové jednotky nemají smysl, proto je můžeme z našeho seznamu vyškrtnout a podívat se na zbývající možnosti. Těmito možnostmi jsou jednotky optické, magnetooptické (MO) a magnetické (média založená na technologii pevného či pružného disku).

Optická technologii není moc využívaná (snad jen PD Drive fy Panasonic), což má za následek naprosto nedostačující rozšíření a tím pádem i nevhodnost ke koupi.

MOjednotky se vyznačují skvělou životností média (udává se 30 let), zpětnou kompatabilitou (např. MO jednotka na 640 MB si poradí i s médiem o velikosti 230 či 128 MB) a kompatabilitou danou standardy formátu média (např. MO-230, na kterou jsem nahrál data na mechanice Fujitsu bezproblému použiji v Olympusu). K nevýhodám patří vyšší pořizovací náklady (11 000 / 16 000 Kč za MO jednotku na 230-ti / 600-ti megabytová média), rychlost, jenž se nevyrovná zařízením s harddiskovou technologii, a omezené rozšíření (MO je rozšířena v kruzích DTP a CADu). Co se týče výběru značky MO jednotky, není možno někoho vyzdvihnout či naopak.

Na rozdíl od klidu panujícího u MO jednotek, situace u magnetických médií je více napjatější. V nižších kapacitách si tu konkurují LS-120 (120 MB) od fy O.T. Technology, Zip (100 MB) od fy Iomega a EZFlyer (230 MB) od fy SyQuest. LS-120 prohrává bitvu se Zipem, který je rychlejší a co je nejdůležitější, je daleko rozšířenější. Tento fakt hraje i proti EZFlyeru, který i když má více jak dvojnásobnou kapacitu a je dvakrát rychlejší než Zip, je málo rozšířen. Je to dáno i tím, že fa SyQuest měla problémy s dřívějším 270-ti megabytovým modelem, který nebyl spolehlivý. O rozšířenosti Zipu svědčí to, že od března roku 1995 firma prodala více jak 7 miliónů Zipů. Na tento fakt mají vliv i výrobci počítačů, kteří Zipa zahrnují do svých sestav, z těch nejznámějších jsou to Apple, Compaq, Dell, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, Micron, Motorola, Packard Bell NEC, Power Computing, Sony, UMAX a Unisys. Pokud bych měl investovat do výměnného média s nižší kapacitou a chcel bych mít "jistotu", že mé médium budou mít takřka všude, rozhodl bych se pro Zipa (cena vč. DPH: externí SCSI 5500 Kč, externí přes paralelní port 5500 Kč, interní IDE 4500 Kč). Aktuální informace od Iomegy říkájí, že prodejci mohou očekávat až tří měsíční zpoždění v dodávkách Zipu z důvodu podceněné prognózy rozšíření média a z nedostatku klíčových komponet pro výrobu.

U velkých objemů dat tu mezi sebou opět soupeří Iomega a SyQuest. SyQuest nabízí SyJeta s kapacitou 1,5 GB a s průměrnou ustálenou rychlostí čtení 5,6 GB/s. Iomega nabízí za stejnou cenu jednotku Jaz s kapacitou 1 GB a s průměrnou ustálenou rychlostí čtení 5 GB/s. SyQuest vyhrál co se týče kapacity a rychlosti nad Iomegou, ale v rozšíření opět pokulhává (Jazu se prodalo 1 milión kusů). Kdybych si měl vybrat mezi Jazem a SyJetem, tak bych sáhl po SyJetu, i když není tak rozšířen (ostatně i Jaz není rozšířen tak jako Zip). Už by to mohl být konec článku, kdyby...

Na světové výstavě PC Expo v Tokiu neoznámila společnost Iomega rozšíření svého sortimentu na poli výměnných médií o nový Jaz 2. Tento dvou gigabytový drobeček (2 GB), který může sloužit jako odpověď fy Iomega na 1,5GB SyJet fy SyQUEST. Kromě dvounásobné kapacity přichází i se 40-ti procentním zvýšením výkonu oproti "starému" Jazu.

A teď trochu čísel na dokreslení: maximální přenosová rychlost 8,7 MB/s, průměrná přenosová rychlost 7,4 MB/s, minimální přenosová rychlost 4,9 MB/s, průměrná přístupová doba 17,5 ms, průměrná doba hledání 10/12 ms, cache o velikosti 512 kB.

Koho čísla nezaujala, řeknu to jinak: Jaz 2 se dá použít jako harddisk či jako velmi rychlé záložní médium (za 20 minut vám to zazálohuje 2 GB). Pokud vám to stále nic neříká, tak snad jen, že na 2 GB se vleze více jak 3 hodiny CD kvality (44,1 kHz, 16 bit) audia, 18 hodin audia ve formátu MPEG-3 (při nižší kvalitě ještě mnohem více), digitální foto album se 2 000 obrázky (640x480, 16,7 mil barev) atd.

Firma Iomega předpokládá, že mechaniky Jaz 2 a 2GB média bude možno koupit ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Stanovená cena pro americký trh je 649 USD, tj. 21 400 Kč. za externí model, 549 USD, tj. 18 100 Kč za interní model a 149 USD, tj. 4900 Kč za Jaz 2 disk při nákupu balíku se třemi disky. Díky novému modelu klesly ceny za "starý" Jaz na 399,95 USD, tj. 13 200 Kč. za externí model a 299,95 USD, tj. 9 900 Kč za interní model. Na závěr jen, že Jaz 2 je zpětně kompatabilní s Jazem 2, takže v Jazu 2 můžete s klidem používat i "staré" 1GB disky.

Jaz 2 ještě víc rozvířil hladinu než jak je. V současné situaci bych doporučoval posečkat, až se na náš trh dostane nový Jaz 2. Jeho příchodem se jednak zlevní "starý" Jaz, ale je celkem možné, že i SyJet se zlevní (však víte, co udělala K6 s cenou Pentia MMX).

Váš názor Další článek: Kterak se rok 1997 na ekonomických systémem podepsal

Témata článku: , , , , , , , ,