Analýza: pomalý nástup rychlého připojení

Nabízíme co nejkomplexnější srovnání ADSL a kabelového internetu ve světě za poslední 3 roky. Mimo jiné se dozvíte také něco o tom, jak si Český Telecom lehce utahoval z Evropské Unie a přeháněl počty skutečně zřízených přípojek.
Kapitoly článku

Vysokorychlostní připojení – několik aktuálních grafů

V této části článku vám předložím několik aktuálních grafů. Odvozeny jsou z předchozích tabulek, každý z nich však zobrazuje trochu odlišné věci. Každý graf srovnává pouze 10 nejlepších zemí. Všechny grafy pocházejí z poslední zprávy společnosti Point-Topic monitorující stav vysokorychlostního připojení ve 3 čtvrtletí roku 2003.

Obrázek 1: Deset zemí s největším absolutním počtem přípojek vysokorychlostního internetu –ADSL+ kabelové modemy (Zdroj: Point-Topic)

První graf snad není nutno ani komentovat. V případě, že by vás zajímaly přesné hodnoty zobrazené v jednotlivých sloupcích, stačí se vrátit na první tabulku a sčítat počty ADSL přípojek a kabelových modemů.

Obrázek 2: Deset zemí s největším absolutním počtem přípojek vysokorychlostního internetu k 30.9.2003 – rozděleno podle technologií (Zdroj: Point-Topic)

I tento druhý graf je poměrně jasný. Určitě jste si povšimli, že pořadí zemí se nezměnilo. Jedná se v podstatě o stejný graf jako ten první. Dokážeme si z něj však vytvořit lepší představu o tom, jakou částí se na konečném čísle podílí ADSL a jakou částí kabelové modemy. USA jsou spolu s Holandskem (to v grafu ale nehledejte) jedinou zemí, kde ještě stále vítězí připojení přes kabel (CATV). Zatímco v USA bude kabel ještě dlouho porážet ADSL, v Holandsku už kabelovému připojení dochází dech.

Obrázek 3: Deset zemí s největší penetrací vysokorychlostního internetu - počet linek na 100 obyvatel, sledované období druhé a třetí čtvrtletí 2003 (Zdroj: Point-Topic)

Ke třetímu obrázku bych dodal pouze jediné. Zatímco na umístění ČR v předchozích grafech nemůžeme ani pomyslet (to by každý občan ČR musel mít svou vlastní přípojku a stále by to nestačilo), na umístění v tomto třetím grafu šance jsou. Odhadem by nám stačilo zhruba 500 tisíc ADSL přípojek a 300 tisíc kabelových modemů.

Obrázek 4: Deset zemí s největším poměrným růstem přípojek vysokorychlostního internetu v třetím čtvrtletí roku 2003 (Zdroj: Point-Topic)

Obrázek číslo 4 a 5 jsou si velmi podobné. První z nich však zahrnuje obě technologie, tedy ADSL i kabelové modemy, zatímco druhý porovnává pouze DSL technologii. Poslední graf je zajímavý také tím, že zde velmi pěkné 5. místo obsadilo Maďarsko, o němž už dnes víme, že si svou pozici udrží zřejmě i v příštích srovnáních Poit-Topicu. V polovině prosince totiž oznámilo překročení hranice 100 tisíc připojení, což by znamenalo, že ani v posledním čtvrtletí Maďaři nepolevili v budování nových ADSL připojení.

Obrázek 5: Deset zemí s největším poměrným nárůstem DSL připojení v třetím čtvrtletí roku 2003 (Zdroj: Point-Topic)

Závěrem si dovolím upozornit také na graf, za nímž nestojí společnost Point-Topic, ale tentokrát byl zdrojem OECD. Tento graf nedávno publikovala také paní Rita Pužmanová ve svém článku na Lupě.

 

V poslední kapitole se podíváme na malinké šizení Českého Telecomu a růst ADSL ve srovnání se Slovenskem.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,