Analogové telefony nemusí do šrotu: Přehled základních modelů VoIP telefonních bran

Internetová telefonie v podobě VoIP již opustila stádium, kdy byla spíše hračkou pro technologické nadšence a stala se dospělou službou. V současnosti se na trhu pohybuje již nemalé množství společnostní nabízejících služby VoIP a určitě je z čeho vybírat. Podobně tomu je i v oblasti technické stránky věci, v našem případě se podíváme na VoIP brány.
Kapitoly článku

D-Link DVG-5121SP

Také toto zařízení v sobě kombinuje SIP VoIP gateway a router. Umožňuje připojení dvou telefonních přístrojů. Navíc je dostupný jeden FXO port umožňující připojení do veřejné telefonní sítě (PTSN), který v případě výpadku elektřiny nebo nedostupné internetové konektivity zajistí, aby byl provoz automaticky přesměrován na běžnou telefonní linku. Jedná se tedy o dobrou zálohu pro případ problémů, nese s sebou však problém nutnosti stálého vlastnění klasické telefonní linky. Samozřejmostí jsou telefonní funkce, jako je přesměrování hovorů, čekající nebo přidržený hovor apod. Nadstandardní výbava je i v oblasti síťových služeb, kdy je zabudována podpora VLAN, rozšířený paketový filtr, odchozí proxy nebo NAT traversal. Konfigurace je tradičně dostupná přes webové rozhraní, které je pěkně a přehledně zpracované. Navíc jsou mimo základní konfigurační parametry dostupné i další volby umožňující podrobnější nastavení.


D-Link DVG-5121SP
porty 2×FXS, 1×FXO, 1×WAN, 1×LAN
kodeky G.711a/u-law, G.726, G.729A/AB, fax T.30 a T.38
protokol SIP v2
funkce VoIP gateway, NAT, virtual server, DMZ, DHCP server, QoS, VLAN, IP/Port/URL/MAC filtr, DDNS
web www.dlink.cz
cena od 2 200 Kč s DPH


Fritz!Box Fon WLAN 7140

Britz!Box je opravdu všestranně zaměřeným zařízením. Mimo očekávané VoIP brány svému majiteli nabídne ADSL modem, dva XFS porty pro připojení analogových telefonů nebo faxu, čtyřportový LAN switch, USB port pro připojení síťové tiskárny nebo USB mass storage zařízení a WiFi access point pro připojení dalších bezdrátových zařízení v domácnosti. Konektor pro připojení k ADSL lince zároveň slouží i jako záloha pro případ přesměrování hovorů na klasickou telefonní síť. Standardně jsou dostupné všechny telefonní funkce přesměrování hovoru, telefonní seznam, audio konference, čekající hovor, přidržení hovoru, identifikace volajícího a další. Koupě tohoto zařízení se vyplatí zejména těm, kteří ve své síti ještě žádné zařízení nemají nebo plánují jeho výměnu za něco novějšího. Pokud si s počáteční konfigurací nechcete příliš lámat hlavu, tak všechny funkce jsou v továrním nastavení nakonfigurovány do funkčního stavu včetně Wi-Fi sítě. Navíc jsou ve výchozím stavu aktivovány i bezpečnostní prvky jak na WLAN tak na LAN, není tedy třeba se bát případné infekce z internetu hned po připojení počítače. Přístup do webového konfiguračního rozhraní je z počátku poněkud nestandardní a může někoho zmást.


Fritz!Box Fon WLAN 7140
porty 2×FXS, 1×FXO(ADSL+ISDN/analog.), 4×LAN, 1×USB, anténa pro Wi-Fi (IEEE 802.11b/g)
kodeky G.711, G.726
protokol SIP
funkce VoIP gateway, NAT, DHCP server, SPI firewall, WEP, WPA, WPA2, WDS
web www.avm.cz
cena od 6 400 Kč s DPH

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,