Elektromobily | Roboti | Reportáže | DIY | Průmysl 4.0

Amper 2019: Velká galerie z největšího veletrhu nejen pro bastlíře

  • Po roce je tu opět Amper, veletrh elektrotechniky a automatizace
  • Prošli jsme ho za vás; podívejte se na velkou galerii
  • Letos zde najdete i nás na stánku Computer Stage

Do Brna po roce opět dorazil Amper27. mezinárodní veletrh elektrotechniky, energetiky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Letošní ročník obsadil tři moderní a velké haly F, P a V zdejšího výstaviště a najdete zde armádu průmyslových robotů všeho druhu, systémy pro chytrou domácnost i fabriku, ale i desítky elektrických automobilů, elektromotorek a elektrokol.

DSC_0224_panorama.jpg
Jedna ze tří hal letošního Amperu. Nakupte hodně energetických nápojů, je to velké.

Amper je už tradičně také svátkem všech kutilů, bastlířů a makerů, kteří budou obdivovat robotické pájecí stanice nebo třeba výstavky stavebnic Arduino a BigClown.

Letos jsme na Amperu i my. Najdete nás v hale P, kde se až do čtvrtka můžete těšit na pásmo přednášek jak od redaktorů Computeru, tak Amperu.

764d0f6f-aee1-4a7d-9cad-54787f3e868c
Závěrečná panelová diskuze v úterý podvečer na téma chytrým měst a domovů

Letošní Amper hostí stovky vystavovatelů nejen z České republiky, s fotoaparátem v ruce jsem tedy rychle prošel všechny tři pavilony a formou fotoreportáže zachytil některé z nejzajímavějších expozic. Podívejte se na komentovanou galerii.

Robotické páječky a osazovací stroje

Robotizace a automatizace nemíří v rámci tzv. průmyslu 4.0 pouze do velkých fabrik, ale i na stoly elektrotechniků. Amper tak překypuje hromadu nejrůznějších robotických pájecích stanic a osazovacích mašin, které dokážou přemístit tisíce součástek prakticky všech velikostí za hodinu.

DSC_0077.JPGDSC_0068.JPGDSC_0076.JPGDSC_0078.JPG
Vaše pájení nestojí za nic a bezolovnatá pájky se děsíte jako čert kříže? Tato robotická pájecí mašinka, kterou k nám dováží Amtech, to zvládne. Používá je třeba česká fabrika Philipsu.

Pájecí robot v akci:

Před samotným pájením je ale třeba desku osadit součástkami. S tím pomohou stále rychlejší osazovací automaty, kterých na Amperu najdete hned několik. Tato mašina Aimex III zvládne díky několika hlavám osadit prakticky jakoukoliv součástku od nejmenších rezistorů po rozměrné kondenzátory s přesností okolo 38 mikrometrů.

DSC_0083.JPGDSC_0084.JPGDSC_0085.JPG
DSC_0087.JPGDSC_0088.JPG
Osazovací mašina Aimex III a její hlavy. Osazování řídí přesné optické senzory a stroj zvládne osadit až desítky tisíc součástek za hodinu.

3D tiskárna, která vyrobí celý plošný spoj

Specialitou Amperu je také tato speciální aditivní 3D tiskárna DragonFly 2020 Pro. Tisková hlava nanáší nevodivý tekutý fotopolymer a vodivý nanoinkoust stříbra. UV světlo materiál okamžitě vytvrdí, přičemž celý tisk zvládne přesnost 3 µm pro dielektrikum (polymer) a 0,3 µm pro samotný stříbrný inkoust. Tiskárna tedy zvládne vyrobit i ty nejjemnější elektrické spoje pro osazení drobných čipů. Vícevrstvý tisk je samozřejmostí.

DSC_0093.JPGDSC_0090.JPGDSC_0094.JPG
DSC_0095.JPGDSC_0097.JPG
3D tiskárna, která s pomocí fotopolymeru a stříbra vyrobí celý tištěný spoj. Stačí nahrát data z Gerberu/SolidWorks a stisknout knoflík.
DSC_0193_panorama.jpg
Amper 2019 obsadil tři velké haly brněnského výstaviště

Roboti, které uvezou 500kg paletu a sami se domluví, kam ji odvezou

Z drobné práce, kde jde o každý mikrometr, zpět k velkotonážním robotům. Platforma MiR500 Paller Rack uveze až 500kg paletu z bodu A do bodu B, přičemž samotný plán cesty co nejefektivněji navrhne ovládací software. Ten ostatně spravuje celou síť podobných robotů ve fabrice. Roboti, podobně jako drobné robotické vysavače, zvládnou zajet do vlastního dobíjecího doku a v orientaci jim pomáhá sada senzorů.

DSC_0106.JPGDSC_0100.JPGDSC_0105.JPGDSC_0102.JPG
Platforma MiR od Mobile Industrial Robots už dnes slouží v hromadě českých fabrik včetně Škody. Mašina si podobně jako malý robovysavač dojede k mohutnému dobíjecímu doku.

Roboti MiR v akci:

Robotická linka na štítky, které vypálí a vyřízne laser

Další atrakcí letošního Amperu, na kterou se určitě zajděte podívat, je ukázka kompletní robotické výrobní linky Futureline 4.0 od Leonardo technology. Jedná se o mašinu na výrobu štítků, jejichž text dle zadání vypálí laser na fotocitlivý materiál a další paprskem následně vyřeže. V další fází se pak do hry zapojí robotická ruka, která přísavkou štítek vytáhne. Operátoři podobné linky mohou hrát od rána do večera Solitaire.

Robotická laserová linka na štítky v akci:

Roboti s bečkou a exotickým pohybem

Na Amperu mají i letos silné zastoupení univerzity a technické vysoké školy. Nechybí zde třeba Technická univerzita v Liberci, brněnská VUT nebo třeba Slovenská technická univerzita v Bratislavě – Fakulta elektrotechniky a informatiky. Právě ta zde totiž ukazuje dva roboty. Jeden je vybavený přesným navigačním systémem a bečkou piva, no a druhý zaujme exotickým způsobem pohybu s ohromnou volností.

DSC_0156.JPGDSC_0157.JPGDSC_0162.JPGDSC_0160.JPG
Roboti z Bratislavy

Robot s exotickým pohybem a kreslící plotr z Bratislavy v akci:

Roboti se strojovým viděním

Velkým tématem současnosti je stále pokročilejší rozpoznávání obrazu s prvky strojového učení a neuronových sítí. Na Amperu najdete třeba robotický systém TwinCAT Vision, který pomocí kamery rozpoznává symboly na rotujících předmětech a to při poměrně solidní rychlosti. Díky identifikaci pak může dalším systémům předat povel k provedení úkonů.

DSC_0178.JPGDSC_0175.JPGDSC_0172.JPGDSC_0173.JPG
Strojové vidění od Beckhoffu. Kamera neustále snímá linku pod sebou a software rozpoznává předměty.

Linka se strojovým viděním v akci:

Elektromobily, kam se podíváš

Už loňský brněnský Amper nabídl hromadu elektroautomobilů, letos je však zastoupení ještě mnohem větší jedna z hal tak trochu připomíná autosalon. Najdete zde nejen osobní elektrické vozy, ale také víceúčelové a nakonec i elektrické motorky a samozřejmě i elektrokola. Stánek se dvěma vozy Tesla už tak zdaleka není jediným lákadlem.

auta_panorama.jpgDSC_0107.JPGDSC_0109.JPGDSC_0110.JPGDSC_0111.JPGDSC_0113.JPG
Elektromobily jsou na Amperu zastoupeny v hojné míře

EMA 1: Elektrovůz z dob, kdy byl Elon Musk ještě batole

Svůj stánek má na Amperu také brněnské Technické muzeum. Poblíž ostatních elektroautomobilů současnosti vystavuje funkční prototyp vozu EMA 1, který v letech 1969-1974 vyvinuli inženýři z VÚES Brno a zdejšího Vysokého učení technického. EMA 1 dosahuje rychlosti až 50 km/h a její 2× 3kW motor se postará o 50km dojezd.

DSC_0135.JPGDSC_0136.JPGDSC_0133.JPG
EMA 1 brázdila československé silnice v dobách, kdy byl Elon Musk ještě batole

Termokamery a měřící stanice

Na Amperu samozřejmě nesmějí chybět měřící stanice od všech předních výrobců. Najdete zde jak relativně jednoduchý multimetr pro studenta, tak logické analyzátory v ceně vozu.

DSC_0179.JPGDSC_0180.JPGDSC_0181.JPGDSC_0182.JPG
Špičkové měřící stanice pro každého bastlíře – pokud tedy vyhraje ve Sportce
DSC_0186.JPGDSC_0184.JPGDSC_0185.JPG
Termokamera s vysokou rozlišovací schopností, která dokáže změřit šíření tepla v plošném spoji. V tomto případě vidíte desku s maticí rezistorů, které se zahřívají a analytik poté může v obrazu z termokamery hledat nejrůznější materiálové neduhy.
DSC_0188.JPGDSC_0189.JPGDSC_0190.JPG
Měřící rádiová technika od Rhode&Schwartz. Tato ruční zaměřovací anténa odhalí rušivý signál v rozsahu 20 MHz až 8 GHz, respektive 8,3 kHz až 30 MHz. Pokud doma experimentujete s čínským vysílačem z AliExpressu, který porušuje normu ČTÚ, možná vás odhalí podobná hračka.

Bastlíří vyrábějí a jsou úspěšní

Na závěr jsem nemohl opomenout navštívit stánky Eclipsery, která provozuje třeba arduino-shop.cz, a liberecké Hardwario, které zase stojí za unikátní českou stavebnicí BigClown. Obě firmy se stále více soustředí na zakázkovou výrobu elektroniky.

DSC_0198.JPGDSC_0199.JPGDSC_0200.JPGDSC_0201.JPG
Arduino-shop.cz už nechce pouze prodávat bastlířům součástky, ale chce i vyrábět na zakázku. Prý se daří.

Eclipsera za tímto účelem spustila nový projekt Arduino Development a snaží se (prý úspěšně) prosadit v podnikové sféře jak obvyklé prvky Arudina, tak Wi-Fi čipy od Espressifu nebo Raspberry Pi.

Hardwario pak vyvíjí vlastní platformy pro internet věcí, které pohání nejrůznější čipové architektury od ST, Nordic Semiconductor aj. PAtří sem třeba energeticky úsporná IoT platforma Cooper, která se třemi 1,5V bateriemi AA může dlouhodobě měřit klima, CO2 aj. a data posílat k dalšímu zpracování skrze PLWAN sítě Sigfox, LoRa, NB-IoT případně vlastní 868MHz mobil.

DSC_0204.JPGDSC_0203.JPGDSC_0209.JPGDSC_0212.JPGDSC_0208.JPG
Hardwario nabízí vlastní prototypovací stavebnici BigClown, ale také zakázkovou výrobu a profesionální IoT řešení – třeba jednotky Cooper

A to je vše. Tedy není, ani zdaleka! Amper 2019 nabízí stánky několika set vystavovatelů a my jsme si ukázali jen úzkou výseč. Na Amper tedy sami zajeďte, máte čas ještě do pátku 22.3. 2019.

Diskuze (5) Další článek: Hongkong chce vybudovat umělý ostrov za 79 miliard dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,