Amerika se vydala standardizovat digitální podpis

Bylo na čase: americká legislativa bude spoluvytvářet standard pro elektronický podpis
Bezpečnost. Toto jediné slovo dnes můžeme opakovat znovu a znovu u každé aktivity v oblasti e-commerce, vždy jako klíčový problém který má daleko k řešení a který je největší brzdou v této oblasti vůbec. Kdyby hrozba zneužívání bezpečnosti neexistovala (tj. například kdybychom žili v ideálním světě, kde by byli všichni lidé na zeměkouli notoricky čestní, nenahlíželi by do cizích dat i kdyby bez problémů mohli apod.), byla by už dnes elektronická komerce o generace napřed – předpokládal bych, že by už prakticky všechny banky v USA přešly na svou elektronickou podobu a na to konto by zdarma vybavily domácnosti přístupovým zařízením k Internetu, a stále by ušetřily.

V centru bezpečnosti dnes stojí digitální podpis – jinými slovy, autentizace uživatele provádějící jakoukoli transakci prostřednictvím Internetu, od prostého zaslání e-mailu až po bleskový převod miliónu dolarů z konta na konto, může jít o transakce mezi občany, občanem a firmou či mezi firmami.

Do nepřehledného množství pokusů o vytvoření digitálního podpisu se nyní poprvé vkládají američtí zákonodárci, kteří do dnešní doby nechali oblast poněkud vybublat. V obou komorách amerického Kongresu byla koncem března zveřejněna iniciativa dvou senátorů s názvem „Millenium Digital Commerce“, jejímž výsledkem by mělo být vytvoření federálních standardů pro digitální podpis, který by byl plošně přijat americkými společnostmi aktivními v elektronické komerci. Současným problémem není ani tak neexistence či nekvalita stávající digitálních podpisů, jako spíš jejich množství, které se velmi živelně rozvíjí a vyvíjí. Jednotlivé technologie spolu samozřejmě nejsou „kompatibilní“, a tak je skoro vyloučeno, že by samovolně některý z nich mohl rychle získat podporu všech a stát se opravdovým standardem – proto je zřejmě vhodná chvíle pro zásah shora.

Senátoři si chtějí dát pozor na to, aby tato iniciativa nešla proti elektronické komerci, nebrzdila ji – to je totiž často vytýkáno všem „stranickým a vládním“ iniciativám a sdělení lidí od Internetu směrem k vládě bývá i v USA docela jednoznačné: nechejte nás na pokoji, to je to nejlepší, co můžete pro rozvoj Internetu udělat. Podstatné ovšem na „Milléniu“ je, že výsledkem by mělo být ustanovení právní závaznosti elektronického podpisu, jinými slovy – e-mail či smlouva v digitálním formátu podepsaná elektronicky bude mít naprosto stejnou právní platnost jako stejný dokument na papíře s ručním podpisem.

Váš názor Další článek: Omnicom pečuje o velké sítě

Témata článku: , , , , , , , , , ,