Bezpečnost | USA | Huawei

Amerika se snaží přesvědčit své spojence, aby také nespolupracovali s Huawei

Americké vládě nestačí, že letos přestala používat veškeré vybavení a zařízení od čínského výrobce Huawei. Stále se necítí bezpečně. Snaží se proto přesvědčit i své spojence, aby také přestali komunikační technologie a zařízení této značky používat. Zdroje z americké vlády to prozradily serveru Wall Street Journal.

Podle serveru se několik zástupců americké vlády sešlo se svými protějšky z Německa, Japonska a Itálie a diskutovali o tom, proč dát od Huawei ruce pryč. Američané mají dokonce uvažovat nad finančními pobídkami, pokud se jejich spojenci rozhodnou značku nepoužívat.

Americká vláda se rozhodla zakázat používání veškerého vybavení od Huawei v průběhu letošního roku. Platí to nejen pro vládu, ale i pro veškeré úřady a administrativní složky. Zařízení Huawei nesmí prodávat ani obchody, které se nachází v blízkosti vojenských základen.

Důvodem je podezření, že hardware čínského výrobce obsahuje zadní vrátka, skrze které může čínská vláda USA špehovat. Toto podezření se poprvé objevilo za minulé administrativy, ale během Trumpovy vlády ještě narostlo, hlavně v reakci na obchodní válku, kterou USA s Čínou vede.

Nyní se navíc objevilo další podezření, že jsou ohroženy i americké vojenské základny za oceánem, kdy jejich komunikace, byť zabezpečená, může putovat přes komerční sítě vybudované právě pomocí hardwaru od Huawei. To se má dít v Německu, Japonsku a Itálii. Hauwei se totiž vedle výroby zařízení podniká ve výstavbě mobilních sítí.

Firma tato obvinění dlouhodobě odmítá a tvrdí, že je zcela nezávislá na čínské vládě. Dokonce otevřela v Británii centrum, kde chce bezpečnost svých zařízení zkoumat. Podobné centrum otevřela tento měsíc v Německu. USA tato snaha přesto nepřesvědčila a šéfové FBI, CIA a NSA shodně vydali doporučení, ať vláda tato zařízení nepoužívá.

Na informace zveřejněné WSJ Huawei reagoval překvapeně. Pokud se Amerika skutečně snaží ovlivnit své spojence, aby zařízení nepoužívali, pak přesahuje svou jurisdikci, domnívá se. Firma nicméně věří, že „země si udělají správný názor na základě svých zkušeností s Huawei“.

Diskuze (26) Další článek: Celá ruská armáda trénuje boj proti malým dronům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,