Amerika ještě nemá zákon o digitálním podpisu

Jsme lepší? Spíše u nás není tolik kreditních karet.
Nedávné schválení zákona o elektronickém podpisu v ČR vyvolalo oprávněné nadšení a také poděkování těm, kteří zákon připravili a protlačili (SPIS a čtveřice „digitálních poslanců“ Mlynář, Langer, Gross a Svoboda). Není na škodu si připomenout, že na schválení podobného zákona se v USA – v zemi, která má v e-komerci před námi několikaletý náskok – teprve čeká, i když je také na spadnutí.

Zajímavé je, že americké internetové firmy, které by správně měly schválení zákona málem vynucovat demonstracemi před Kongresem, se chovají zatím spíše mírně pozitivně. Uvádějí, že digitální podpis zcela jistě umožní transakce v některých citlivějších oblastech a tam, kde půjde o velké peníze, ale rovněž se obávají složitosti procesu a jeho spolehlivosti – pokud by například vznikl bezpečnostní problém, bylo by to daleko horší než sem tam se objevující defraudace kreditek. Platební karta je „malá ryba“ a její bezpečnost je historicky (je tu s námi už pár desítek let) slušně zajištěna – nízké limity, sledování transakcí, možnosti okamžitých blokací atd. způsobují, že i když je její zneužití technicky snadné (v Internetu jako v reálném životě), v praxi tak často nenastává. Digitální podpis, pokud by nebyl zcela neprůstřelný či dokonale implementovaný, může způsobit „velkou ránu“. I proto se americká vláda snaží řešit situaci komplexněji – chystaný Millenium Digital Commerce Act obsahuje pětadvacet různých zákonů a jejich úprav, elektronický podpis je jenom jeden z nich.

Opatrnou podporu trefně vyjádřil zástupce jedné z e-komerčních firem: „Lidé jsou na to docela nažhavení, ale rádi by to zkusili až jako druzí“, tj. až se ukáže, že se ten první nespálil, že to funguje. Okolo zákona samotného je už delší dobu mnoho diskusí: řada odborníků tvrdí, že je stále ještě nedokonalý, že například není dostatečně konkrétní právě v oblastech pověření a nezřeknutelnosti se odpovědnosti. Specifickým americkým problémem je, že se jedná o federální zákon, který ale ještě dnes koliduje s některými zákony v jednotlivých amerických státech – Ameriku často vnímáme jako homogenní stát, ale z hlediska práva je to spíše roztříštěná Evropa, pouze na mapách malovaná jednou barvou.

Jak Amerika ukazuje, není problém v tom, aby zákon řekl „elektronický podpis je rovnocenný s vlastnoručním“, ale aby definoval „to vše okolo“. A může toho být až neuvěřitelně, možná až nezvládnutelně hodně – takže se spolehneme na starou dobrou platební kartu, o které známý ekonom prohlásil, že je druhým největším vynálezem moderní ekonomiky: hned po penězích.

Diskuze (1) Další článek: Týden: Hardwarové hody, Microsoft napůl rozdělen napůl

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,