USA | Huawei | Čína | Mobilní telefon | Smartphone

Američtí politici zatrhli plán operátora, aby prodával telefony Hauwei. Značku chtějí v USA vymýtit

Jeden z největších amerických operátorů AT&T před několika dny oznámil, že nakonec nebude prodávat telefony značky Huawei. Ještě chvíli před tím přitom firma tvrdila, že tak udělá a bude jediným operátorem v zemi, který mobily této značky prodává. Objevily se proto spekulace, že ke změně názoru musel být pádný důvod. Nyní agentura Reuters zjistila, že zakročili američtí kongresmani.

Kongres operátorovi nezakázal telefony prodávat přímo, ale loboval tak dlouho, než byla firma více méně donucena. A chce navíc, aby AT&T ukončilo s Hauwei spolupráci na přípravě standardu pro novou generaci 5G sítě. AT&T v případě neuposlechnutí hrozilo, že firma už nikdy nedostane možnost získat vládní kontrakt.

Politici se zásahem nijak netají. „Bezdrátová komunikace má enormní ekonomické a bezpečnostní implikace. Pokud se v tom bude angažovat Čína a bude navíc prodávat zařízení, vyvolá to řadu bezpečnostních otázek, kterými se musíme okamžitě zabývat,“ uvedl agentuře Michael Wessel z komise, která se problematikou zabývala.

Americká vláda má se zařízeními Huawei dlouhodobě problém. Tvrdí, že komunikace probíhající skrze tyto telefony se může stát předmětem špionáže ze strany čínské vlády. Americké úřady tak mají používání této značky zakázáno. Kongres dokonce představil návrh zákona, kterým by se věc nadobro potvrdila.

Hauwei odmítá, že by jejich zařízení obsahovala zadní vrátka ke špionáži. Jejich telefony podle údajů společnosti prodává 45 z 50 největších světových operátorů, nemůžou si proto dovolit udělat nebezpečná zařízení. Společnost také uvedla, že Amerika může být ráda, že Čína na oplátku nezakázala nějaké americké značky vyrábějící telekomunikační zařízení, například Cisco.

Takhle vypadá jeden z novějších telefonů Huawei:

Diskuze (31) Další článek: Cortanu ve Windows 10 čeká stěhování. Že by se při tom konečně naučila česky?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,