Američtí mariňáci touží po snadno přenosných sebevražedných dronech

  • Drony jsou u vojáků stále populárnější
  • Americká námořní pěchota touží po malém dronu, který by dělal průzkum i zabíjel
  • Měl by být natolik skladný, aby ho mohl nést jeden mariňák

Drony jsou u vojáků stále populárnější. Americká námořní pěchota touží po malém dronu, který by dělal průzkum i zabíjel. Takový dron by měl létat, zkoumat okolí, a v případě potřeby se rozletět na cíl a zasáhnout ho jako řízená střela. Přitom by takový dron měl být natolik malý a skladný, že by mohl nést jeden mariňák.

Takové drony, které teď námořní pěchota označuje jako drony Organic Precision Fires, by mohly být velmi užitečné pro malé jednotky mariňáků v nouzi. Kdyby se taková jednotka ocitla v izolaci od vlastních jednotek a nemohla by si vyžádat vzdušnou nebo dělostřeleckou palebnou podporu, tak by mohla zatopit protivníkovi sebevražednými drony.

Americká námořní pěchota má za sebou téměř dvě desetiletí honů na převážně lehce vyzbrojené oddíly, v nichž si kdykoliv mohla vyžádat podporu těžkých zbraní.

Doba se ale mění, a dnes již nejsou úplně nemyslitelné přinejmenším konvenční konflikty se zeměmi jako Čína nebo Rusko, které disponují vlastním letectvem i námořnictvem. V takovém případě by se mohlo stát, že by se mariňáci ocitli v problémech a byli odříznuti od letadel i děl.

Drony Organic Precision Fires by se měly vejít do boxu o rozměrech maximálně 25 centimetrů krát 2,5 metru. Složený dron by měl být natolik lehký, že ho unese jeden voják. Měl by operovat do vzdálenosti až 60 kilometrů, což je mnohem dál, než u podobného sebevražedného dronu Switchblade, který již američtí vojáci využívají.

Když mariňáci narazí na významný cíl, tak na něj mohou dron Organic Precision Fires vyslat. Dron zasáhne cíl a zničí ho bojovou hlavicí. Tato hlavice by měla mít dostatečnou kapacitu na likvidaci osob, vozidel i budov.

Výraz „organic“, česky „organický“ v názvu těchto dronů naznačuje, že by je měly dostat běžné jednotky mariňáků, a nikoliv jen zpravodajské nebo dělostřelecké jednotky. Tyto drony se stanou typickou součástí výzbroje americké námořní pěchoty.

Jak by mariňáci mohli tyto drony využívat na bojišti? Odříznutá jednotka pod nepřátelskou palbou vypustí drony Organic Precision Fires do velké vzdálenosti a prozkoumá s nimi nepřátelské linie. Když drony objeví protivníkovo dělostřelectvo, tak by ho mohly zničit ráznými sebevražednými útoky.

Foto: Courtesy AeroVironment, Inc.

Diskuze (13) Další článek: Placení přes Instagram: Potichu začalo testování plateb přímo v aplikaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,