Hudba, filmy, seriály | Warez | Pirátství

Američtí filmaři žalují populární pirátské doupě YTS, ale stejně to nepomůže

Jednou z nejznámějších skupin, které na internet kdy chrlila pirátské kopie filmů, byla nesporně YIFY, jenž však pod hrozbou žalob v roce 2015 oficiálně ukončila činnost.

Nechvalně proslulou značku však použili ostatní a nástupce YIFY/YTS, který dnes sídlí na adrese YTS.am, se dočkal snad ještě většího renomé. Web, který slouží jako filmový katalog torrentů této skupiny, dnes patří k nejnavštěvovanějším stránkám pirátské scény.

b8beebe1-f622-47fe-9ade-bd7c54ddfa3a
Pirátské torrentové doupě YTS patří k těm nejnavštěvovanějším na internetu

YTS se totiž specializuje na kvalitní MP4 kopie v rozlišení nejméně 720p při velmi slušném poměru obrazová kvalita × velikost souboru. Ostatně i z toho důvodu z něj před lety čerpala neméně populární streamovací služba Popcorn Time.

Americkým filmařům však už došla trpělivost a několik z nich zažalovalo provozovatele webu YTS a sesterského YIFYMovies u federálního soudu na Havajských ostrovech. Má to jeden háček. Jelikož se zatím neví, kdo oba weby přesně provozuje, v žalobě se podle TorrentFreaku vyskytují jen jejich přezdívky DOE 1 a DOE 2.

67ac21de-c88e-4746-a8e5-41d9640bea00
Úspěch YTS spočívá jak v kopiích s dobrým poměrem kvalita × velikost, ale i v přívětivém webovém rozhraní. Filmový průmysl pirátství nezničí restrikcí, ale pouze novými obchodními modely.

Tlak ze strany filmařů může provozovatelům znepříjemnit život. Mohou dříve přijít o domény, podporu se strany hostingových společností atp. Piráti v takovém případě zpravidla ukončí činnost, aby se záhy na internetu objevila jejich další kopie.

Současný boj proti filmovému warezu nefunguje

Ať už YTS skončí, či nikoliv, celá kauza připomíná, že se zatím filmovému průmyslu nepodařilo v digitálním světě docílit toho, co ten hudební velkou měrou zvládl už před lety. Zatímco mnozí konzumenti hudebního warezu se přesouvají na legální streamovací služby typu Spotify a YouTube a ti seriáloví třeba na Netflix nebo HBO Go, s filmy je to stále špatné.

Ani jedna z filmoték velkých legálních videopůjčoven včetně Netflixu se totiž nevyrovná nabídce pirátské scény. Mnozí diváci by tedy jistě nějakou tu stokorunu za měsíční předplatné obětovali, ale chybí uspokojivá nabídka.

Důvodů je celá řada počínaje drahým licencováním, lokalizací (titulky, dabing), obchodním modelem a konče datovou náročností. Udržovat vlastní DRM katalog třeba s mnoha tisíci filmů přinejmenším ve FullHD není jen tak. Ostatně, nehrne se do toho ani zmíněný Netflix a YouTube, kteří na to jako jedni z mála mají přinejmenším technické kapacity. Pro svět decentralizovaného BitTorrentu to však není žádný problém.

Dokud tedy bude stáhnutí/streamování pirátské kopie jednodušší a rychlejší než přístup k té legální, filmový warez z internetu prostě nezmizí.

Diskuze (26) Další článek: AMD předvedlo novou grafiku a procesory Ryzen 3000. Těšte se na 7 nm a 12 jader

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,