Roboti | Česká pošta | Autonomní vůz

Americkým kurýrům pomohou s doručováním zásilek autonomní roboti

  • Roztomilý autonomní robot bude doručovat balíčky v Los Angeles
  • K orientaci používá podobné technologie, jako autonomní auta
  • Cílem je snížit zácpy a emise produkované vozovým parkem

Americká kurýrní služba Postmates představila svého nového pomocníka, kterým je roztomilý autonomní doručovací robot Serve. Vozit zásilky adresátům na území Los Angeles by měl začít již v příštím roce.

Čtyřkolové vozítko, provedené v kombinaci žluté, šedé a černé barvy, může převážet předměty těžké až 22,6 kilogramů. Je napájené akumulátorem, díky kterému může na jedno nabití najezdit bezmála padesát kilometrů. To by mělo stačit na doručení přibližně dvanácti zásilek.

Robot prošpikovaný moderními technologiemi

Alfou a omegou autonomních zařízení je pochopitelně dobrá orientace v prostoru. Tu v tomto případě zajišťuje LiDAR, vyrobený renomovanou firmou Velodyne, která dodává své produkty do autonomních vozidel Googlu či Fordu.

Neméně důležitým prvkem je hardware, kterým je v případě robotického doručovatele procesor Nvidia Xavier. Bezpečnost při pohybu zajišťuje svítící proužek v horní části, který upozorňuje na projíždějící stroj kolemjdoucí. Vozítko sice jezdí automaticky, je však na dálku sledováno operátorem.

Americkým kurýrům pomohou s doručováním zásilek autonomní roboti
Americkým kurýrům pomohou s doručováním zásilek autonomní roboti

Serve se pohybuje rychlostí chůze a má integrovanou dotykovou obrazovku, která slouží zákazníkům k zadání kódu pro vyzvednutí zásilky. Dotyková obrazovka také obsahuje tlačítko nápovědy pro případ, že kolemjdoucí narazí na nějaký problém a chce kontaktovat provozovatele.

Postmates zdůrazňuje, že roboti nemají za cíl nahradit kurýry. Jejich úkolem je rozšíření služeb a vyzvedávání či rozvoz balíčků v rušnějších oblastech, kde by doručovatelé ztráceli čas hledáním místa k zaparkování. Serve tak například bude vozit lokální zásilky, které na jednom místě vyzvedne a na dalším odevzdá. To je vhodné například pro rozvoz jídel z restaurací.

Samá pozitiva a jistoty

Cílem Serve je snaha pomoci snížit dopravní zácpy a emise produkované vozovým parkem logistické společnosti. Kromě toho má přispět k urychlení dodávek a umožnit jejich transport za téměř nulové náklady.

Nejedná se však o prvního doručovacího robota na území Spojených států. Společnost Starship Technologies, která dříve spolupracovala s Postmates na podobném projektu, má stroj, který vypadá téměř stejně jako Serve. Italská firma E-Novia vyvíjí vozítko YAPE, což je zkratka pro „Your Autonomous Pony Express“ („váš autonomní pony expres“).

Autonomním robotům mohou nejvíce komplikovat život zloději, vandalové a vtipálci, kteří se například baví tím, že na stroj hodí deku či jinak oslepí jeho senzory. Provozovatelé také musí přesvědčit místní regulační úřady o tom, že provoz takového zařízení je naprosto bezpečný a bezproblémový.

Naštěstí podobné projekty dostávají často zelenou a u stroje určeného pro města, který se bude pohybovat po chodnících, nedělaly úřady velké problémy. Roboti Serve tedy během příštího roku začnou doručovat zásilky v Los Angeles. Další velká americká města budou následovat později.

Diskuze (9) Další článek: Už to opravdu není legrace. Obřímu řetězci hotelů Marriott někdo vykradl databáze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,