Americký tryskový dron Coyote vyřídíl hejno dronů protivníka

  • Americká armáda poprvé úspěšně otestovala likvidaci hejna dronů vzdušným prostředkem, který nezahrnoval kinetický útok
  • Proti hejnu 10 dronů byly použity malé tryskové drony Coyote Block 3 společnosti Raytheon
  • Ty byly vybaveny systémem pro elektronický boj nebo nějakou energetickou zbraní

V současné době se přední armády světa stále více obávají útoků, které by mohla provádět hejna relativně laciných dronů na cenné cíle. Proto odborníci řady zemí vyvíjejí rozmanité systémy, které nabízejí ochranu proti hejnovým útokům.

Americká armáda nedávno dosáhla významného úspěchu, když poprvé úspěšně otestovala likvidaci hejna dronů vzdušným prostředkem, který nezahrnoval kinetický útok. V tomto testu byly proti hejnu 10 dronů použity malé tryskové drony Coyote Block 3 společnosti Raytheon (jeden či několik), které celé hejno zničily.

Podle dostupných informací byly drony Coyote Block 3 vybaveny blíže nespecifikovaným systémem pro elektronický boj nebo nějakou energetickou zbraní, jako by mohl být úder mikrovlnami o velké energii. Kromě zničení hejna dronů se během testu rovněž podařilo ověřit možnost vyzvednutí nasazených dronů Coyote a jejich opětovného použití.

Testy protidronového nasazení dronů Coyote Block 3 proběhly v režii Army's Indirect Fires and Rapid Capabilities Office (IF/RCO), kdesi v prostoru testovacího zařízení Yuma Proving Ground v Arizoně. Podle tiskové zprávy Raytheonu bylo hejno dronů, které v tomto testu představovalo cíl, tvořeno rozmanitými drony s různou velikostí, složitostí a schopností manévrovat.

Použitý typ útoku má své výhody

Použitý typ útoku, tedy bez kinetických projektilů, přináší proti klasickým kinetickým útokům některé podstatné výhody. Pro útok není nutné drony vybavovat municí ani by nemělo dojít k jejich zničení, protože nejde o sebevražedný útok.

Po tomto útoku je přinejmenším teoreticky možné drony použít znovu. Výhodou je i to, že takový typ útoku může zasáhnout více cílů najednou, aniž by bylo nutné zbraň opět připravit k útoku.

Ze zveřejněných materiálů není jasné, zda se testu zúčastnil jeden dron Coyote Block 3, či zda jich bylo několik. Z předchozích vyjádření Raytheonu nicméně vyplývá, že tyto drony mohou operovat v hejnech, takže si lze představit, že by mohlo být nasazeno hejno dronů Coyote Block 3 proti koordinovaným hejnům dronů protivníka nebo podobným cílům.

Drony Coyote se odpalují z tubusů, přičemž je možné je vypouštět z letounů, plavidel i vozidel. US Army s nimi počítá jako s protidronovou zbraní, byly ale vyvinuty jako sebevražedný dron, který by fungoval jako „levná střela s plochou dráhou letu“.

Diskuze (14) Další článek: Windows 10 budou automaticky blokovat potenciálně nežádoucí aplikace. Jak ochranu vypnout?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,