Biometrie | Soudy

Americký soud: Lidi nelze nutit k odemykání zařízení pomocí biometrických údajů

Odemykání zařízení a ochrana soukromí. Téma, které se poslední roky řeší po celém světě. Je možné, aby si policie mohla na člověku vynutit odemknutí jeho telefonu kvůli vyšetřování? Pokud jde o odemknutí pomocí PIN nebo hesla, tak to v USA možné není. K vynucenému odemykání pomocí otisku prstů nebo tváře však dochází a americké soudkyni Kandis Westmorové se to nelíbí. Rozhodla, že jde o protizákonnou praktiku.

Na případ, který vytvoří precedent pro další soudní jednání po celé zemi, upozornil Forbres. Týká se vyšetřování z Kalifornie, kdy policie zkoumala zločin vydírání na Facebooku. Dva podezřelí údajně psali oběti, ať jim zaplatí, nebo zveřejní její ponižující video.

Policie chtěla provést dvě věci - prohledat pozemek obou obětí a vynutit si odemknutí jejich telefonů. Westmorová povolení k prohledání dala, na odemknutí ale řekla jasné ne. Podle ní si jsou všechna odemykání zařízení rovna a když je vynucování PIN zakázáno, není možné, aby vynucování biometrického ověřování povolené bylo.

„Je to přes čáru,“ řekla přímo soudkyně. Policie navíc požadavek nespecifikovala na určité zařízení nebo jeho typ, chtěla mít možnost odemknout pomocí otisků prstu nebo obličeje cokoli, což soudkyně zcela odmítla.

Podle ní hlavní problém je, že technologie předhánějí legislativu. Existuje navíc další způsob, jak komunikaci podezřelých získat, a to kontaktovat přímo Facebook. Forbes uvádí, že s vyšetřovali spolupracuje ochotně a již několikrát záznamy konverzací pro potřeby soudu poskytl.

Diskuze (12) Další článek: Prodeje počítačů váznou, místo vánoční horečky přišla zimnice

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,