Americký milionář třetím vesmírným turistou

Šedesátiletý americký milionář Gregory Olsen se v říjnu stane třetím člověkem, který si zaletí na výlet na mezinárodní kosmickou stanici. Před ním se to podařilo američanovi Dennisu Titovi v roce 2001 a jihoafrickému Marku Shuttleworthovi o rok později. Odhaduje se, že výlet stál každého z nich přes 20 milionů dolarů. Takovou částku zaplatí i Olsen.

Olsen se o výlet do kosmu snaží již delší dobu, jeho předchozí žádosti však byly zamítnuty s odůvodněním, že to nedovoluje jeho zdravotní stav. K dispozici je například interní email NASA z loňského června, podle něhož nemůže Olsen ze zdravotních důvodů podstoupit vesmírný let plánovaný na duben 2005 a může tedy ukončit svůj trénink (pokud jej nehodlá podstupovat jen tak pro svou zábavu).

Nyní ruští představitelé změnili názor, když se Olsonovo zdraví podle vyjádření agentury Roskosmos zlepšilo. Olsen tak v současnosti podstupuje nezbytný trénink na kosmické tréninkové stanici poblíž Moskvy.

Olsen, šéf a spoluzakladatel společnosti Sensors Unlimited Inc., a muž spojovaný se vznikem a s rozvojem některých optických technologií, dostal povolení nastoupit na vesmírnou loď Sojuz, která se na mezinárodní kosmickou stanici vydá v říjnu.

Zdroj: Newsfactor

Diskuze (27) Další článek: Krátké foto: vodní chlazení od Gigabyte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,