Americké námořnictvo plánuje vyzbrojit starší civilní lodě raketami

  • US Navy si vytyčilo velký dlouhodobý cíl
  • Chce zvýšit počet amerických válečných lodí na 355
  • K tomuto navýšení by mohlo dojít už do 16 let

US Navy si vytyčilo velký dlouhodobý cíl. V dohledné době chce zvýšit počet amerických válečných lodí na 355. Podle původních představ to hodlali zvládnout do 30 let, po přepracování konceptu uvažují o tom, že to půjde do 16 let, možná i dříve.

Takové rozšíření námořnictva bude klást značné nároky na ekonomiku Spojených států i na samotné námořnictvo. Plánovači US Navy proto hledají rozmanité inovativní postupy, s nimiž by mohli i během přípravy nových lodí v krátké době zvýšit bojovou sílu na moři.

Jedním z nich je i pozoruhodný nápad pořídit pro US Navy levné starší civilní lodě vhodné konstrukce a změnit je v plovoucí raketová sila. Dnes mají Američané raketové křižníky, torpédoborce, a také ponorky, v budoucnu by se k nim mohly připojit třeba raketové nákladní lodě nebo raketové tankery.

Základem jsou lodě s vertikálními raketovými sily

Základem současné palebné síly námořnictva USA jsou lodě s vertikálními raketovými sily. Raketové torpédoborce třídy Arleigh Burke mají 90 nebo 96 raketových sil Mk. 41, raketové křižníky třídy Ticonderoga nesou 122 sil Mk. 41 a raketové stealth torpédoborce třídy Zumwalt disponují 80 raketovými sily Mk. 57.

V každém z těch sil přitom může být jedna střela s plochou dráhou letu, střela proti vzdušným cílům, střela s dalekým dosahem proti balistickým střelám, raketové torpédo proti ponorkám, střela proti lodím anebo až čtyři menší rakety krátkého dosahu protivzdušné obrany.

Univerzální charakter vertikálních raketových sil dává námořnictvu téměř nekonečné možnosti kombinací raket pro různé lodě a pro různé typy misí. Problém je v tom, že zmíněné válečné raketové lodě jsou dost drahé. Například jeden torpédoborec třídy Arleigh Burke přijde na zhruba 1,8 miliardy dolarů.

To znamená, že na přidání jediného nového raketového sila k flotile je nutné vynaložit téměř 19 milionů dolarů. Problematické je i to, že do těchto raketových sil je možné instalovat rakety pouze v přístavu. Pokud dojde k náhlé krizi a bojové lodě na moři nemají vhodný typ raket, musí urychleně plout do přístavu a přezbrojit.

Odborníci US Naval Institute proto navrhují, že by námořnictvo mohlo nakoupit „ojeté“ civilní lodě a vyzbrojit je raketovými sily. Z druhé ruky je možné pořídit třeba tankery, které se prodávají za 25 až 50 milionů dolarů. Za cenu jednoho torpédoborce třídy Arleigh Burke by námořníci US Navy mohli mít přes třicet tankerů.

Na každou z těchto lodí by prý bylo možné nainstalovat 30 až 50 vertikálních raketových sil a propojit je s velením na válečných lodích. Když by námořnictvo vyzbrojilo 10 až 15 takových lodí, tak by v US Navy získali několik set nových raketových sil za zlomek financí a času nutných pro stavbu nových torpédoborců či křižníků.

Diskuze (15) Další článek: Facebook podrobně sleduje polohu a aktivitu lidí, kteří mu vyhrožují

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,