Americké město staví superškolu. Připomíná pevnost nebo vězení, má totiž odolat střelbě

Michiganský Fruitport modernizuje svoji střední školu pro bezmála tisícovku studentů. Investice se vyšplhala na cca 48 milionů dolarů, přičemž hlavní část padne na dříve nemyslitelné stavební úpravy – obranu před šílenými střelci.

Fruitportská střední bude například vybavená hromadou různých stavebních přepážek, které budou fungovat jako skrýše pro studenty v případě útoku. Stavaři dále ohnou většinu rovných chodeb, takže případný střelec nikdy neuvidí až na druhou stranu, kam budou moci žáci a personál rychle utéct.

Samozřejmostí nakonec budou i skla s nárazuvzdornou fólií, nebo elektronický systém, který na povel zamkne dveře v různých sekcích budovy, takže se útočník nedostane dál. Všechny práce by podle dostupných informací měly být dokončeny v roce 2021.

Reportáž o školní pevnosti:

Fruitportská škola se kvůli svým netradičním úpravám dostala do popředí, zámořská média ale upozorňují, že i když tyto stavební úpravy připomínají spíše věznici nebo pevnost, podobné modernizace zvažují i další americké školy.

Připomeňme, že jen v roce 2018 bylo v USA zaznamenaných celkem 24 případů střelby ve vzdělávacích zařízeních. To znamená, že k incidentům tohoto typu tam dochází téměř každé dva týdny.

Lze samozřejmě diskutovat o tom, zda by nebylo lepší přijmout taková opatření, která alespoň některým z nich mohla zabránit – například změnit zákony upravující držení palných zbraní. To však podle odborníků bude běh na dlouhou trať.

Diskuze (39) Další článek: Čínská státní firma Yangtze Memory začala vyrábět 64vrstvé NAND flash čipy s novou architekturou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,