USA | Soukromí | Sledování

Americká univerzita má průšvih: tajně fotila studenty v zájmu vylepšení technologie rozpoznávání obličeje

Univerzitou v Coloradu otřásá skandál, kterému se věnuje řada amerických médií včetně Financial Times. V roce 2012 nainstaloval Terrance Boult na jednu z budov univerzitního v kampusu fotoaparát, kterým fotil nic netušící studenty procházející okolo.

Na 16 149 snímcích, pořízených v období od února 2012 do září 2013, bylo zachyceno více než 1700 jedinečných osob, které vůbec netušily, že je jejich pohyb zaznamenáván. Tyto snímky následně sloužily jako výchozí set pro systémy strojového učení na rozeznávání osob. Až s šestiletým odstupem se ale řeší, že osoby na snímcích vůbec netuší, že jsou součástí „testovacího balíku dat“. 

Tajné focení studentů

Fotografie byly pořizovány tak, aby zachytily studenty během přestávek mezi vyučovacími hodinami vždy ráno a odpoledne od pondělí do čtvrtka. K focení byl použit Canon 7D s 18Mpx snímačem, vybavený teleobjektivem Sigma 800mm, umístěný za oknem kanceláře.

Boult a jeho studenti se následně pustili do náročného procesu třídění. Během něj spoléhali na pravidelnost třídních rozvrhů, díky čemuž mohli identifikovat stejný subjekt na více záběrech. Získali tak sbírky konkrétních osob s obličejem zabraným v různých úhlech.

Tímto způsobem se povedlo sestavit dost možná nejpokročilejší soubor dat pro školení algoritmů rozpoznávání obličeje, označovaný jako „Unconstrained College Students“. Automatickou identifikaci na základě rozpoznání tváře se stále větší oblibou používají korporace a vlády po celém světě zejména pro dohled a kontrolu. A tréninkový balík dat se jim hodí. 

Problémem je i financování

Kromě toho, že pořizování fotek studentů a následná identifikace probíhala bez jejich vědomí, je další kaňkou na celém projektu fakt, že byl primárně financován národní zpravodajskou službou USA a vojenskými agenturami. To celkem logicky znepokojuje odborníky na soukromí.

Boult poukazuje na to, že není nic nezákonného na fotografování lidí na veřejnosti a škola tuto studii schválila. Právník Steve Zansberg však vidí největší problém v tom, že se ke shromážděným datům dostaly vládní instituce.

Terrance Boult se brání tím, že čekal, až všichni studenti v jeho datové sadě dokončí studium. Teprve poté data zpřístupnil vládním agenturám a korporacím. Žádný z lidí v datovém souboru prý není identifikován jménem ani jinými osobními informacemi.

Dobrý záměr, špatné provedení

Říká se, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. V tomto duchu se nese i Boultova argumentace, že vývoj technologie rozpoznávání obličeje může zabránit zatčením špatné osoby jen kvůli chybnému výsledku mizerného algoritmu.

Osoby, jejichž tváře se staly součástí datové sady, bohužel nemají žádný způsob, jak se nechat z databáze odstranit. Autoři neposkytli a ani nyní nenabízejí dotčeným možnost, aby se mohli rozhodnout, zda chtějí, aby jejich obličeje byly využity k trénování algoritmů pro rozpoznání tváře.

Diskuze (37) Další článek: Další úspěšný tvůrce softwaru se pokusí přijít s vlastním telefonem. Tentokrát je to čínský provozovatel TikToku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,