Americká policie vydraží bitcoiny ze Silk Road. Je jich za 353 milionů

Při podzimním zásahu na provozovatele černého internetového tržiště Silk Road zabavila americká policie mimo jiné bitcoiny, které se nacházely v peněženkách na serverech tržiště. Nyní vydala zprávu o uspořádání aukce, v rámci které chce tyto bitcoiny prodat. Do oběhu se tak dostane 29 600 bitcoinů, které mají při současném kurzu hodnotu cca 17,5 milionu dolarů, tedy cca 353 milionů korun.

Aukce jsou běžným prostředkem, jak se policie zbavuje majetku zabaveného při trestné činnosti, peníze pak připadnou státu. V případě zabavených bitcoinů je to ale neobvykle velký balík. Nebude se proto prodávat najednou, ale bude rozdělen na deset částí, které se budou dražit samostatně. Pokud byste měli na jednu z nich zálusk, není to tak jednoduché. Je nutná registrace, ověření a složení zálohy ve výši 200 tisíc dolarů.  

Ačkoli se může zdát zabavená částka na jedno černé tržiště za branami Toru překvapivě vysoká, není to zdaleka všechno. Hlavní várku má v držení zadržený šéf Silk Ross William Ulbricht, který prý nastřádal téměř 174 tisíc bitcoinů. Jeho bitcoiny však do dražby (zatím) nejdou, jeho zapojení do provozu Silk Road se stále prošetřuje. 

 

Diskuze (6) Další článek: Uber spustil protesty taxikářů napříč Evropou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,