Americká armáda stále více touží po energetických zbraních. Zadala další kontrakt na jejich výrobu

Americká armáda chce svůj arzenál rozšířit o řadu řízených energetických zbraní – především o laserová děla. Za tímto účelem zadala další kontrakt společnostem Northrop Grumman a Raytheon.

Tyto připravované 50kW lasery by podle dostupných informací měly být určené pro obrněná vozidla Stryker a schopné vyřadit například nepřátelské drony, vrtulníky či rakety.

V posledních letech USA značně rozšířily svůj program vývoje laserových zbraní určených jak pro boj na Zemi, tak ve vesmíru. Nejsou ovšem jediné – podobně postupují i jiné státy.

Éra účinných laserů přichází

„Nastal čas dostat řízené energetické zbraně na bojiště. Armáda uznává potřebu řízených energetických laserů jako součást plánu své modernizace,“ konstatoval generálporučík L. Neil Thurgood.

„Toto už není výzkumné úsilí nebo demonstrační úsilí. Je to strategická bojová schopnost a my jsme na správné cestě, abychom ji dostali do rukou vojáků,“ dodal.

Připomeňme, že již před dvěma roky se na JIDO UAS Hard-Kill Challenge představil Stryker vyzbrojený 5kW laserem. Ten měl za úkol likvidovat jednotlivé drony i jejich skupiny. Loni se pak v médiích objevila zpráva, podle níž chce americká armáda v roce 2023 otestovat laserovou protivzdušnou obranu.

Váš názor Další článek: První počítač jsem dostal až v 15 letech, říká šéf Avastu Ondřej Vlček

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,