Umělá inteligence | Google | Google Asistent

Američané si mohli vyzkoušet futuristický Google Duplex. A prý to vážně funguje

Už to budou dva měsíce od chvíle, co se Google na své výroční konferenci I/O pochlubil bizarní telefonní nahrávkou, ve které hlasový asistent objednal svoji majitelku ke kadeřníkovi:

Hovor programu byl natolik realistický a skutečně zaměnitelný s člověkem, až si mnozí kladli otázku, jestli je technologie Duplex, jak ji Google pojmenoval, skutečně tak dobrá, anebo jsme tehdy na I/O viděli jen pečlivě připravené demo, kterému předcházela hromada neúspěchů.

5e7ced3d-fb9c-4764-9df6-bb5c903f2a3d
Integrace Google Duplex do jeho asistenční služby na mobilech,Google Home apod.

Nyní se Google pochlubil novým klipem s ukázkou, kdy majitelka telefonu nejprve hlasovému asistentovi přikáže, aby ji zarezervoval místo pro dva v restauraci. Asistent tento příkaz pochopil a instrukci předal skrze internet Duplexu, který už vše vyřídil. Ženě poté na mobilu vyskočila notifikace o úspěšné rezervaci.

Nová ukázka Google Duplex:

Tentokrát však Google nezůstal jen u klipu a technologii demonstroval před americkými novináři v jedné z newyorských restaurací. Redaktoři sehráli roli tamního personálu, který se baví s Duplexem a potvrzují objednávku stolu.

Ron Amadeo z Ars Techniky, který si to vyzkoušel na vlastní uši, přitom píše, že klip výše skutečně odpovídá tomu, co sám zažil. Ačkoliv je tedy Duplex zatím jen ve fázi prototypu, není to žádné sci-fi. Ta technologie existuje a je zjevně už ve fázi, kdy je reálně použitelná v praxi.

5864f5f5-7fa6-4a15-98f4-80ffb5e068f9
Dohledové centrum Google Duplex. Pokud se něco nedaří, do hovoru vždy může vstoupit člověk a převzít jej. (Foto: Google, via Ars Technica)

Ostatně Google se na setkání pochlubil i některými dalšími technikáliemi, ačkoliv pořizování audiovizuálních nahrávek bylo přísně zakázáno. Přítomní například viděli fotografii callcentra plného lidí z masa a kostí. Ti jsou připraveni okamžitě převzít hovor, pokud nastanou nějaké problémy – Duplex se ztratí v překladu.

Americké podniky se zároveň budou moci z testování odhlásit. To znamená, že na jejich telefonní číslo do podniku robot nikdy nezavolá.

Nutno podotknout, že hlasovou konverzační A.I. nevyvíjí pouze Google, ale pohrává si s ní třeba i Microsoft, který na tom podle ukázek také není vůbec špatně.

Komunikátory Googlu: Který přežije a který se změní?

Diskuze (30) Další článek: Nový klamný cíl chrání velká vojenská transportní letadla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,