Internet | USA | Poskytovatelé internetu

Američané se bouří. Kongres dal zelenou operátorům, kteří je mohou špehovat a prodávat jejich soukromí

  • Američané mohou přijít o soukromí
  • Operátoři by mohli systematicky analyzovat jejich činnost na webu
  • A získané informace využívat ke koemrci

Američtí internetoví aktivisté posledních několik dnů upozorňují na reformu tamní telekomunikační legislativy. Kongresem totiž prošla novela, která bortí někdejší Obamovu politiku FCC (Federální telekomunikační úřad) a některé povinnosti operátorů, které bychom nejspíše v roce 2017 považovali za zcela běžné.

Oč se jedná v praxi? Tak třeba ještě doposud platí, že v případě hackerského úniku dat operátora by vás měl informovat, že se vaše data mohla dostat do nesprávných rukou. Jakmile prezident novelu podepíše, tato povinnost padne.

Legalizace velkého bratra

Mnohem podstatnější změnou je však to, že operátoři budou moci prakticky libovolně nakládat s logy. V tomto kontextu tedy se záznamy aktivit svých zákazníků. To znamená, že budou moci bohatě studovat, kde surfujete, jak často, jaké aplikace používáte a tak dále a tato data mohou bez vašeho vědomí používat k reklamním a dalším komerčním účelům.

I když se mnozí obávají rostoucího vlivu Googlu nebo Facebooku, kteří o nás vědí téměř všechno, faktem zůstává, že čistě technicky o vás naprosto všechno ví spíše váš ISP, protože to jsou právě jeho servery, přes které teče naprosto všechno, co na internetu děláte. A jelikož zdaleka ne vše je dnes už šifrováno, má technické možnosti k tomu, aby vás profiloval mnohem lépe než třeba právě Facebook a Google.

Ti totiž mohou vidět pouze to, co provádíte na jejich vlastních webových službách, případně na webech partnerů, kde je umístěný jejich měřící kód. I proti tomu se přitom zvedla vlna nevole a třeba v některých evropských zemích rozhodovaly i soudy o tom, že Facebook nesmí skrze své webové widgety sledovat aktivitu surfařů.

Zatočíme se síťovou neutralitou

Předchozí americké vedení se proti této praxi stavělo, to se však nyní mění a Trumpova administrativa se netají ani tím, že chce zatočit s principy síťové neutrality. Ta předpokládá, že si u svého operátora kupujeme základní připojení do internetu o určité rychlosti, které by operátor nad rámec tohoto základního nastavení neměl nijak ovlivňovat. Neměl by například pomocí technik QoS zvýhodňovat některé typy komunikací nad jinými, neměl by uměle zbrzďovat BitTorrent, šifrované VPN, Netflix apod.

Nutno ovšem podotknout, že takto ryzí síťovou neutralitu mnohdy nedodržují ani evropští operátoři – platívalo to zejména o těch mobilních.

Výkřiky aktivistů

Každopádně, proti novému nařízení se bouří stále více aktivistů a internet se plní výkřiky. Jistý americký surfař tak před pár dny demonstrativně rovnou nabídl na eBayi k odkupu veškerou svou historii surfování (nutno podotknout, že elektronické tržiště podobný smysl pro humor nemělo a nabídku během pár hodin zrušilo) a jistý vývojář Dan Schultz zase vytvořil jednoduchý skript Internet Noise, který bude navštěvovat náhodné stránky, aby tak údajně v záznamech operátorů vznikl pořádný svinčík.

V obou případech se samozřejmě jedná o nepraktické výkřiky, a kdyby chtěli Američané skutečně bojovat proti novým pravidlům, zcela nejjednodušším způsobem bude anonymizace pomocí šifrovaného tunelu VPN.

V každém případě, ve své podstatě se jedná o další evoluční krok komercializace internetu, díky které se sice na jednu stranu před dvaceti lety masově rozšířil, protože se z něj stal byznys, a tak se vyplatilo investovat do jeho rozsáhlé infrastruktury, leč komercializace se dále prohlubuje a vstupuje do dříve zapovězených oblastí.

Diskuze (24) Další článek: Zapomeňte na létající drony, v Německu budou pizzu rozvážet šestikoloví roboti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,