Američané objevili pražský páternoster. A jsou zděšeni, jak něco takového můžeme používat

Americký magazín The Insider uveřejnil na svém Facebooku krátké video s představením „nekonečného výtahu“, neboli páternosteru. O připomenutí této technické zajímavosti se zjevně postaral český internetový průvodce zahraničních turistů Janek Rubeš, úryvek z jeho nedávné reportáže z pražského páternosteru je totiž přímo ve videu. Nás v Česku tento typ výtahu tolik nepřekvapí, ale pro Americké čtenáře je to něco děsivého.

„Jak tohle sakra mohlo projít schválením z hlediska zdraví a bezpečnosti?“ podivuje se například Katie Bessant a dočkala se stovky souhlasných reakcí. „Smrtelná past pro starší a nemocné,“ píše v komentářích například John Benson a ostatní mu dávají rovněž zapravdu. „Nikdy... klopýtnete a uřízne vám to hlavu,“ říká Tammy Butler a je zjevné, že tento výtah asi nikdy nevyzkouší.

Některé komentáře působí z našeho pohledu úsměvně. Tento typ výtahu je už sice i u nás méně neobvyklý, ale přece jen ho známe ze starších českých filmů a pro starší generaci je to celkem běžná věc. A hlavně, v Česku jich ještě pár desítek funguje a některé jsou i čerstvě zrenovované. Výtahy jsou pochopitelně zajištěny i z hlediska bezpečnosti a hlavu pasažérům určitě neuříznou. Při „skřípnutí“ dojde k okamžitému zastavení.

Efektivní jako jezdicí schody

Páternostery mají výhodu v tom, že jsou konstrukčně jednoduché a dlouhodobě spolehlivé, vyznačují se vysokou rychlostí dopravy a přepravní kapacitou při vertikálním cestování v rámci jednotek pater. To se vyrovnají eskalátorům a nejsou přitom tak prostorově náročné. Díky vyrovnanému oběhu přibližně stejně těžkých kabin navíc nepotřebují k provozu příliš energie.

Podívejte se na brněnský páternoster, který je vidět i zezadu:

Není však pochyb o tom, že tento typ výtahu z hlediska bezpečnosti není ideální. Pro hendikepované osoby je vyloženě nepoužitelný a nehodí se pro dopravu ve výškových budovách. Proto se také od jejich výroby postupně upustilo.

Páternoster vynalezl liverpoolský vynálezce a architekt Peter Ellis v šedesátých letech 18. století. První byl zprovozněn roku 1884 v Londýně. Byl to takový evropský vynález, který se moc neprosadil jinde ve světě, ale v Evropě se ujal. V padesátých a šedesátých letech se páternostery stavěly po celé Evropě, nejvíce pak v Anglii, Německu a také u nás.

Jestli se chcete svézt, v Praze máte řadu příležitostí – dva jsou v budovách pražského magistrátu, další jsou v budovách ministerstev aneb třeba v Komerční bance na Václavském náměstí. V Brně jeden najdete na pošte u hlavního nádraží, druhý v budově magistrátu na Malinovského náměstí. Kompletní seznam je zde.

Diskuze (86) Další článek: Týden Živě: Holé zadky na Seznamu, falešné samošky a další události

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,