Technologie | USA

Američan žaluje policii. Zatkla ho kvůli chybě v technologii na rozpoznávání obličejů

V americkém Detroitu se schyluje k soudní bitvě, která dost možná určí, jak se k technologii na rozpoznávání obličejů bude přistupovat u bezpečnostních složek. 43letý Robert Williams zažaloval místní policii, že jej před dvěma lety zatkla za krádež, ačkoliv se nijak neprovinil. Strážnici jej spoutali mimo jiné na základě výsledků algoritmu, jenže ty byly mylné.

Jak podotýkají americká média, jde o jeden z prvních soudních sporů tohoto druhu. Williamse si software na rozpoznávání obličejů spletl s opravdovým zlodějem a trvalo dlouhých 30 hodin, než policie muže propustila z vazby. Williams je Afroameričan a s těmi mají podobné technologie notoricky problém, rozlišují je hůře.

Policie uznala, že vyšetřování pokazila. I tak případ vyvolal velkou nevoli mezi americkou veřejností – podobných incidentů je více a obvykle zahrnují lidi s barevnou pletí, nebo ženy (i u nich algoritmy častěji chybují).

Několik amerických měst již na základě těchto poznatků facial recognition technologie přestalo používat. Jinde zas výrobci slíbili, že software opraví, obvykle stačí použít diverznější tréninkový dataset. Ale to je teprve probíhající snaha a stále existuje spousta míst, chce se technologie používá ve velkém, svou roli hrála i při pátrání po lednových útočnících na Kapitol.

Williams svou žalobu nekomentoval, v minulosti ale pro Washington Post napsal, že byl ze zážitku otřesený. Hlavně protože u toho měl své malé dcery, které musely sledovat, jak si policie odvádí jejich tatínka.

„Byla to zjevně nedbalá vyšetřovací práce. Nedá se to říct jinak,“ cituje žaloba detroitskou policii. Zmiňuje také tamního policejního šéfa Jamese Craiga, který přiznal, že spoléhat čistě na technologii nelze, protože chybuje. Zatčení tak nikdy neprobíhá jen na základě softwaru. V případě Williamse došlo i na klasické vyšetřování, ale evidentně příliš kvalitní nebylo.

Žalobu jménem muže podala Americká unie pro občanské svobody (ACLU).

Diskuze (1) Další článek: Telegram má nové webové aplikace a na Androidu zkouší obcházet Play Store

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,