Procesory | AMD | Grafické karty

AMD zpřístupní Smart Access Memory i pro Intel a Nvidii

Grafické karty řady Radeon RX 6000 přišly s funkcí Smart Access Memory, díky níž mohly s procesorem Ryzen 5000 a čipsetem AMD X570 či B550 zdarma získat pár procent výkonu navíc.

Jak ukázal například velký test na TechPowerUp.com, reálný přínos není nijak dramatický. Na kartě RX 6800 XT a procesoru Ryzen 9 5900X se aktivací SAM zvýšila snímková frekvence ve 22 hrách a třech různých rozlišeních v průměru o 2 %. Totéž i víc můžete získat či ztratit jen volbou a nastavením operačních pamětí. Bez optimalizací na straně vývojářů her či aplikací tak zatím nejde o funkci, která by dokázala nový hardware „prodat“.

Tím spíš, že SAM nakonec nebude exkluzivní jen pro karty a procesory od AMD. Nvidia potvrdila, že už na funkci také pracuje a bude fungovat na kartách RTX 3000 s procesory i čipsety obou výrobců procesorů.

A že jde o univerzální řešení, potvrzuje také AMD. Viceprezident a šéf divize Radeonu Scott Herkelman v podcastu PCWorldu (čas 34:50) prozradil, že AMD již spolupracuje s Nvidií i Intelem, aby SAM fungoval také s jejich grafikami či procesory. Kdy to bude fungovat, zatím není jasné. Implementace ale evidentně není tak jednoduchá.

Smart Access Memory je implementací funkce Resizeable BAR dostupné ve specifikacích rozhraní PCI. Procesor umí standardně skrz sběrnici PCIe přímo přistupovat jen k 256 MB videopaměti, pomocí této funkce ale může jít i přes tento limit. Při práci s daty v VRAM tak nemusí věci kopírovat do standardní RAM, což zkrátí latence a ušetří datový tok, z čehož mají těžit hlavně operace náročné na paměťovou propustnost. Technologie je v Linuxu dostupná již od roku 2015, ve Windows se objevila o dva roky později. Zatím se však v běžném nasazení neprosadila.

Podívejte se na nejnovější grafické demo od AMD:

via Tom's Hardware

Váš názor Další článek: Google připravuje obrazový formát WebP 2. Bude lepší než předchůdce, ale zavede schizma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,