AMD zdražuje!

Firma AMD spolu s uvedením nových procesorů přinesla 21. srpna 2002 nový ceník. Upřímně řečeno je to pěkná divočina - plno procesorů bylo zlevněno, některé modely dříve odstraněné se do nabídky vrátily, dokonce se i zdražovalo!

Zlevňujeme

Pro většinu řad i modelů procesorů AMD znamenal 21. srpen 2002 snížení cen, a to až o čtvrtinu. Mírný pokrok v mezích zákona zaznamenala již starší řada procesor Mobile AMD Athlon 4. Pokles ceny jen o 2,7 nebo 3,4 procent, to není žádný odvaz. V ceně mobilního počítače jej nemusíme ani zaregistrovat.

Víceprocesorové stroje podporuje řada AMD Athlon MP, která snížila ceny všech modelů kromě nejpomalejšího a nejrychlejšího. Pokles byl malý, ale přece jen výraznější, než v předchozím případě.

Přesně opačný trend AMD aplikovala na nejsledovanější procesorovou řadu AMD Athlon XP. Všechny modely byly o trochu zlevněny kromě nejpomalejšího a (doposud) nejrychlejšího, které byly zlevněny výrazně. Navíc přibyly dva nové modely 2400+ a 2600+. Podle tvaru křivky lze usoudit, že AMD chce zvýhodnit novinku 2400+ s existujícími modely 2200+ a 2100+.

Největší zlevnění postihlo procesor Mobile AMD Duron, jenž doznal poměrně velkých změn. Společnost AMD zřejmě změnila na tento procesor názor, čemuž odpovídá jiná obchodní politika. Snížení cen až o 25 procent se týkalo dvou nejrychlejších modelů, což odpovídá posunu o jeden stupeň. To je typické pro uvolnění prostoru pro připravovaný nový model. Nejslabší verze ovšem bývá vytlačena, ale AMD u této řady postupuje přesně obráceně. V nabídce se opět objevuje model Mobile AMD Duron s taktem 1 GHz, který u dosavadního ceníku chyběl. Spolu s taktem 1,1 GHz je nabízen za 59 USD, což je snad nejméně, za kolik AMD kdy mobilní procesor nabízela.

Necháváme při starém

Ceny zůstaly stejné u všech procesorů AMD Duron, resp. u verze pro stolní počítače.

Zdražujeme

Dokonce i ke zvýšení ceny se AMD odhodlalo. Naštěstí se zdražení nekonalo plošně, ale jen narovnáním cenové křivky. Stalo se tak u procesoru Mobile AMD Athlon XP. Oním zdraženým procesorem je verze 1700+. Okolní verze této řady zaznamenaly pokles ceny až o 10 procent.

Diskuze (27) Další článek: Nový Thoroughbred znamená malou revoluci

Témata článku: , , , , , ,