AMD | Grafické karty | Ovladače

AMD vydalo první grafické ovladače pro Windows 11. Mají i dvě novinky zvyšující výkon

AMD tento týden vydalo ovladače Radeon Software Adrenalin 21.9.1, jde o první s oficiální podporou nadcházejícího systému Windows 11. Intel i Nvidia už kompatibilní ovladače pro Jedenáctky připravily o prázdninách.

Přibyly také novinky, které si užijí majitelé Desítek. Na kartách řady RX 5000 je nově dostupná technologie Smart Access Memory (Resizable BAR) pro přímý přístup procesoru ke grafické paměti, dosud byla k dispozici jen pro RX 6000. Díky ní může herní výkon zdarma stoupnout o jednotky procent.

Výkon přidá i nově zavedené automatické přetaktování. Kdo se bojí s frekvencemi hýbat ručně, může na kartách RX 5000 a RX 6000 aktivovat automatiku jedním kliknutím. Je-li na počítači i procesor AMD Ryzen, přetaktuje se také on. To může v závislosti na hrách, teplotách a možnostech čipů opět zvýšit výkon o jednotky procent.

Podle seznamu změn AMD přidalo také optimalizace pro hry Deathloop a Call of Duty Vanguard, rozšířilo podporu pro rozhraní Vulkan a opravilo čtyři chyby. Několik známých problémů ale zůstalo.

Streamerská aplikace OBS někdy zůstane běžet na pozadí, i když ji uživatel zavře. Ovladač může padat při hraní některých titulů pro DirectX 11 při využití více monitorů (kupříkladu u PUBG). Na Radeonech RX 6700 XT může po delším hraní spadnout Horizon Zero Dawn. U některých zase zase může černat obrazovka při zapnutí technologie Enhanced Sync.

Diskuze (2) Další článek: Samsung rozjel sériovou výrobu rychlých notebookových OLEDů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,