AMD vs. Intel – nové kolo souboje

Soupeření společností AMD a Intel na poli procesorů pro osobní počítače a servery je rok od roku zajímavější. I když má David v podání AMD daleko k smrtícímu zásahu prakem do oka Goliáše Intelu, ze snižování cen a nových technologií má prospěch hlavně zákazník. Nejnovější událostí v dlouholetém boji je aktuální snížení cen procesorů obou firem.
Související odkazy

Slovník
cache
Desktop
platforma
procesor
sběrnice
server

Katalog produktů
Notebooky
Procesory

Doby, kdy AMD vyrábělo levné a málo výkonné klony procesorů Intel Pentium jsou už zapomenutou minulostí, událostí posledních několika měsíců ukazují, že AMD, přestože je jeho tržní podíl stále malý, začíná mít nad Intelem navrch v oblasti technologií pro budoucí procesory. Nejnověji se soupeření obou firem projevilo aktuálním snížením cen procesorů obou společností, přičemž hlavní boj je nyní soustředěn do oblasti procesorů pro přenosné počítače.

Snižování cen i boj o výkonnostní špičku

Obě společnosti tento týden mile překvapily zájemce o mobilní počítače, které přijdou na předvánoční trh. Intel snížil ceny většiny svých mobilních procesorů až o třetinu. Nejvýkonnější mobilní procesor Intelu s označením Pentium M 755 (2 GHz, 2 MB cache, 400MHz FSB) byl zlevněn o 33,6 % na 423 dolarů. Mírnější snížení cen se dotklo i mobilních Celeronů. nejvýrazněji se slevy projevily u celých balíčků procesoru s čipsetem a bezdrátovým modulem.

AMD kontrovalo o den později ještě výraznějšími slevami. Procesor Desktop Replacement Athlon 64 3400+, který je určen pro notebooky nahrazující stolní počítače, dosáhla sleva až neuvěřitelných 54,7 %. Narozdíl od Intelu ale AMD snížilo ceny i u některých stolních počítačů a uvedlo i tři nové produkty, mezi kterými vyčnívá hlavně Athlon 64 FX-55, nejvýkonnější procesor v nabídce AMD. Stejně jako konkurenční Intel Pentium 4 Extreme Edition je tento procesor určen velice úzkému okruhu zákazníků a spíše než skutečným komerčním produktem je jen marketingovým nástrojem, který má potvrdit vedoucí pozici na trhu.

Taktovací frekvence nestačí

Uplynulá léta proběhla ve znamení zvyšování taktovacích frekvencí procesorů, skoro se zdálo, že honba za GHz ani neskončí. Ještě nedávno Intel sliboval uvedení 4GHz Pentia 4 s jádrem Prescott, ale minulý týden oznámil, že procesor s takto vysokou frekvencí na trh dodáván nebude. Hranici 4 GHz tak Intel překročil jen díky společnosti Alienware, která prodává přetaktované Intel Pentium 4 s původním taktem 3,6 GHz s vodním chlazením. A to přes to, že podle původních informací Intelu mělo už starší jádro Northwood dosáhnout frekvence 3,8 GHz a Prescott vyráběný 90nm technologií měl umožnit zvyšování frekvence procesoru až k hranici 5 GHz.

Namísto toho Intel obrátil a už v dubnu zavedl nový systém označování procesorů, který se přímo nevztahuje k frekvenci procesoru, ale počítá s další výbavou, jako je rychlost systémové sběrnice a vyrovnávací paměť. Oproti tomu AMD používá relativní čísla při označování svých procesorů odpradávna, i když dlouho tomu bylo z důvodu nižšího dosahovaného výkonu. Nyní AMD namísto nízkého výkonu a ceny nabízí špičkový výkon, ale také si to nechává patřičně zaplatit.

Světlé zítřky

Budoucností v oblasti procesorů pro osobní počítače jsou ale podle obou konkurentů nové technologie – použití víceprocesorových jader a čtyřiašedesátibitové zpracování dat. I v této oblasti má ale AMD nad Intelem v krátkodobém horizontu náskok. I když Intel nabízí procesory s technologií HyperThreading umožňující paralelní zpracování úloh u aplikací, které tuto funkci podporují, skutečný procesor se dvěma jádry uvede na trh podle všeho jako první společnost AMD. Totéž platí o 64bitové technologii, kterou už nyní nabízí AMD i pro osobní počítače, i v oblasti 64b procesorů pro servery se Opterony prodávají lépe než konkurenční Itania společnosti Intel. Přesto je většina serverů na platformě x86 stále stavěna na procesorech Intel. Další oblastí, ve které má Intel nadále navrch jsou právě procesory pro notebooky, kde nyní probíhá cenová válka. V této válce ale naštěstí nevítězí ani Intel ani AMD, ale zákazník.

Diskuze (59) Další článek: AMD uvedlo nové procesory, snížilo ceny až o 50 %

Témata článku: , , , , , , , , , ,