AMD uvádí Athlon 850 MHz

Sliby se staly skutečností a v pátek AMD vypustilo na trh nejrychlejší Athlon 850 MHz.
Sliby se staly skutečností a v pátek AMD vypustilo na trh nejrychlejší Athlon 850 MHz. Tato verze přichází na trh podle předem oznámeného plánu. AMD tak předběhlo opět Intel, který se chystá na uvedení 850 a 866 MHz procesorů. Podporu novému Athlonu přislíbily například firmy Compaq, IBM, či Gateway. Cena procesoru je stanovena na 849 dolarů při tisícových objemech. Tedy každý megahertz stojí jeden dolar.

Vzhledem k tomu, že nyní se AMD i Intel neustále pošťuchují, ve stylu můj je rychlejší než tvůj, můžeme se radovat, že rychlost procesorů stoupá rychleji než by bylo v podstatě nutné. Poptávka po superrychlých a také pochopitelně drahých procesorech není zase tak velká, nejsou zatím takové podstatné koncové (Nikoli serverové) aplikace, které by přímo vyžadovaly takový extrémní výkon. To, že na takovém stroji poběží Quake III v rozlišení 1600x1200 se 120 snímky za sekundu, bude zajímat spíše testovací laboratoře, i náročný hráč se v pohodě spokojí s menšími hodnotami. Tyto rychlé procesory mají své opodstatnění ve stanicích rendrujících náročné scény, komprimace videa do MPEG2 formátu také patří k náročným kouskům, nicméně zatím není taková aplikace, která by si přechod na frekvence nad 800 MHz přímo vyžadovala. Ony i ty Windows 2000 jedou krásně na slabších strojích a chtějí především paměť.

Útok na gigahertzovou hranici má jednu nemilou vlastnost, přestávají se vyrábět procesory na nižších frekvencích, čímž se postupně zvedá průměrná cenová hladina. Pochopitelně se průběžně zlevňuje, ale solidní průměrný procesor je čím dál dražší. No nicméně to hořekování neberte zas tak vážně, pořád procesor mírnou položkou podílející se na celkové ceně počítače.

Diskuze (2) Další článek: Výuka angličtiny s Mean City

Témata článku: , , , , ,