AMD upřesňuje plány a zveřejňuje nová tajná jména

15. listopadu 2000
Test SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Ač AMD má v zásobě dostatek novinek, Intel získá s Pentiem 4 značný megahertzový náskok.
Po odstranění procesoru Mustang z plánovaných procesorů musela AMD lehce poupravit plány ve svých procesorech. Intel, který se chystá oficiálně uvést Pentium 4 počátkem příštího týdne, má minimálně pro příští rok zřejmě zajištěno prvenství v megahertzových závodech. AMD totiž vyšroubuje Athlon na 1,333 GHz v prvním čtvrtletí 2001, 1,5 GHz je plánováno na druhý kvartál a 1,7 GHz na druhou půlku roku 2001. Intel bude mít v té době již 2GHz Pentium 4. 2 GHz přitom překročí Athlony a chystaný 64bitový procesor ClawHammer až v první půlce roku 2002.

Duron se bude také šroubovat ve výkonu a v prvním čtvrtletí si sáhne oficiálně na 850 MHz a na 900 MHz pak ve druhém čtvrtletí. Zde je třeba podotknout, že přetaktované Durony již na těchto frekvencích pracují.

Procesory pro notebooky Palomino (mobilní Athlon) a Morgan (mobilní Duron) vyjedou v první půlce roku, aby je po roce nahradily verze postavené 0,13mikronovou technologií s označením Thoroughbred a Appaloosa (nějak se nám to zesložiťuje, asi docházejí srozumitelná kódová označení).

Protože Intel chce ukončit 1,4GHz verzi Pentia 4 ve druhém čtvrtletí, bude mít AMD manévrovací prostor mezi 1 a 1,5 GHz, nad tím bude dominovat Pentium 4.

Je pochopitelně na místě připomenout, že stejné frekvence různých procesorů neznamenají stejný výkon a Athlon bude dobře souměřitelný i s Pentiem 4 na vyšší frekvenci. Marketingově to ale bude vyhrávat Intel. Mimořádný vliv také budou mít rozdíly v technologii pamětí, Rambusy u Pentia 4 jsou velmi rychlé a DDR paměti také jistě nebudou Athlon brzdit. Skutečná srovnání ale budou možná až příští rok, kdy Pentium 4 dostane podporu DDR pamětí.

Diskuze (10) Další článek: Test

Témata článku: , , , , , , , , ,