AMD | Procesory | Servery

AMD ukázalo 64jádrový procesor Epyc Rome, bude využívat nový 7nm výrobní proces

Intel minulý týden oznámil, že příští rok uvede 48jádrový procesor do oblasti serverů. Ovšem AMD týden na to reaguje předvedením funkčních vzorků procesorů Epyc, které mají 64 jader (128 vláken) a využívají nové architektury Zen 2. AMD tak překoná Intel o 16 jader a zřejmě také s procesorem dorazí na trh dříve než Intel, upozorňuje redakce Guru3D.

AMD dosáhlo k tak velkému navýšení počtu jader díky novému 7nm výrobnímu procesu u TSMC. To umožnilo čipy vůči předchozí generaci zmenšit čipy natolik, že se jich pod tepelný rozvaděč (IHS) vejde hned dvakrát tolik, než u předchozí generace. Každý čip má 8 nativních jader (16 vláken) a čipů je zde celkem 8, v součtu tedy procesor nabídne 64 jader.

Ve střední části procesoru se nachází velký I/O čip vyráběný stále pomocí aktuálního 14nm výrobního procesu u Global Foundries. Procesor bude podporovat 8kanálové zapojení pamětí DDR4 o maximální kapacitě 4TB a podporovat nový standard PCIe 4.0. Procesor na trh dorazí během roku 2019 a zřejmě se stane nejvýkonnějším serverovým procesorem na trhu.

Diskuze (53) Další článek: Dobré vědět: Proč už je letní čas zbytečný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,