Hardware | AMD | Procesory

AMD u platformy AM5 přesune piny z procesoru na desku

Patici AM4, kterou AMD na mainstreamových procesorech používá již pátým rokem, se už pomalu rýsuje nástupce. Leaker ExecutableFix odhalil informace o první várce desek a procesorů, které by měly příští rok dorazit.

Nová platforma již bude podporovat paměti typu DDR5 a zachová si i dvoukanálový přístup. Oproti DDR4 dorazí dvakrát vyšší frekvence a čtyřikrát vyšší kapacita.

AM5 bude z počátku podporovat jen rozhraní PCI Express 4.0, dvakrát rychlejší PCIe 5.0 má být doménou pro serverové čipy Genoa. Je však pravděpodobné, že během životního cyklu této platformy dojde k upgradu. Ostatně i AM4 začínalo s PCIe 3.0 a čtyřkovou verzi sběrnice AMD nasadilo později.

Pro grafické karty by PCIe 4.0 nemělo být brzdou, ale SSD využívající čtyři linky již dorazily na hranice teoretické propustnosti. Intel již u příští generace procesorů (Alder Lake) nasadí rovnou PCIe 5.0.

ExecutableFix dále prozradil, že první čipsety pro AM5 budou série 600 a že procesory si zachovají fyzické rozměry 40 × 40 mm jako předchůdce. Změní se však zapojení procesoru z PGA (pin grid array) na LGA (land grid array) a počet pinů stoupne z 1331 na 1718.

U LGA jsou na procesoru jen kontaktní plošky a (zahnuté) piny se nacházejí na desce. To má výhodu v tom, že procesor, který může být několikanásobně dražší než deska, se tak snadno nepoškodí. Na druhou stranu se ovšem klasické kolmé piny u PGA poměrně snadno dají narovnat, zatímco ty šikmé u LGA při opravě vyžadují více preciznosti.

Intel již LGA v mainstreamu používá od roku 2004 (LGA-775 / Socket T), AMD jej dosud nasadilo jen u HPC a serverových procesorů typu Opteron, Threadripper nebo Epyc.

Diskuze (8) Další článek: O čem přemýšlí v Cupertinu. 11 zajímavých patentů, kterými Apple mění pravidla hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,