AMD | Procesory | Threadripper

AMD Threadripper 3990X: procesor s 64 jádry míří na desktop. Jeho cena je přes 100 tisíc korun

AMD již na konci minulého roku oznámilo, že hodlá rozšířit nabídku nových modelů výkonných vícejádrových desktopových procesorů Threadripper o 64jádrovou variantu, která tak dorovná nabídku serverových čipů Epyc.

Na aktuálním CESu tak došlo k oficiálnímu představení procesoru Threadripper 3990X, který se pyšní celkem 64 procesorovými jádry a díky podpoře SMT zvládne najednou zpracovat až 128 vláken.

Základní frekvence tohoto procesoru je 2,9 GHz a pomocí Turba se dokáže dostat až na 4,3 GHz. Čip má 256 MB L3 cache a podporuje čtyřkanálové zapojení operačních pamětí DDR4. Platforma nabízí standardních 64 linek PCI Express 4.0. TDP čipu je stejné jako u nižších modelů 3970X a 3960X – 280 W. I kvůli tomu AMD doporučuje spíše vodní chlazení. Podporovány jsou současné základní desky s TRX40, lze ale očekávat nutnost aktualizovat bios.

Koncová cena je stanovená symbolicky na stejnou hodnotu jako je označení nového procesoru – 3 990 dolarů, což je v přepočtu asi 112 tisíc korun. I když se jedná o vysokou částku, pro profesionály se jedná o výhodné řešení, protože po stránce výkonu by měl být procesor až o polovinu výkonnější než 32jádrový model. Dvojnásobek by byl určitě lepší, ale AMD pracovalo se stejným TDP, což znamená velké omezení.

Diskuze (79) Další článek: Smart Tab M10 Plus je tablet, který zastane roli chytrého displeje. Na jaře ho začne prodávat Lenovo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,