Procesory | AMD | Threadripper

AMD Threadripper 2990WX a 2950X: přehled testů 32jádrového a 16jádrového procesoru z celého světa

  • Testy výkonu nových Threadripperů od AMD jsou venku
  • Redakce měly k dispozici 32jádrové a 16jádrové modely
  • Procesory mají masivní výkon, musíte ho ale umět využít

AMD už minulý týden představilo nové vícejádrové procesory Threadripper druhé generace, které jsou postavené na 12nm architektuře Zen+. Zatím se jedná o čtyři modely, přičemž dva nejvyšší s písmenem „W“ v názvu (2990WX, 2970WX) mají 32 nebo 24 fyzických jader (zpracování až 64 nebo 48 vláken najednou) a nižší modely 2950X a 2920X mají 16, respektive 12 jader s vyšší frekvencí a pochopitelně nižší cenou.

Mezi oběma procesory jsou zásadní rozdíly ve výkonu, přičemž záleží dle konkrétní aplikace, která se pomocí těchto procesorů zpracovává. Vytížit tak velké množství jader není jednoduché, ale najde se řada oblastí, kde více jader znamená více, než samotná vysoká frekvence u menšího počtu jader a naopak.

GetThumbNail.jpeg

Testy ze světa

Na internetu se objevilo obrovské množství recenzí z různých technologických webů, abyste nemuseli vše složitě dohledávat, tady si můžete vybrat a přejít na recenzi na konkrétních webech:

Herní mód

Jak je vidět na vybraných výsledcích, výkon spousty jader u renderingu, převodu videa a dalších podobných aplikací, je snadno využitelný. To už ale neplatí u her, kde takový počet jader ztrácí na úkor nižší frekvence.

AMD tak připravilo možnost přepnout procesor z „Creator“ módu do „Game“ módu, kdy se z 16jádrového procesoru stane 8jádrový s vyšší frekvencí. Docílit toho lze pomocí softwaru Ryzen Master. Dojde taktéž i k přepnutí do dvoukanálového zapojení operačních pamětí.

Trochu otravné může být to, že pro provedení změny musíte vždy restartovat počítač, ale vzhledem k rozdílu ve výkonu to určitě stojí za to. Zkrátka a jednoduše nějakou dobu budete pracovat v náročných programech, kdy všechna jádra plně využijete a pak si restartujete do herního módu a můžete hrát s mnohem vyšším výkonem. Na vybraných grafech lze vidět, že rozdíly ve snímcích za sekundu jsou někdy opravdu značné. Frekvence je u her stále důležitým parametrem.

Výkon u zmíněného modelu Threadripper 2950X je v herním módu podobný jako u Ryzenu 2700X.

Spotřeba a přetaktování

Oba procesory mají vysokou spotřebu a TDP, na což je nutné se připravit jak z pohledu napájecích zdrojů, tak i chlazení. Boxované chladiče jsou na to připravené a AMD spolupracovalo s firmou Cooler Master, která má v tomto směru velké zkušenosti. Pokud ale použijete lepší chlazení, například kvalitní vodní chlazení, můžete ještě o trochu zlepšit výkon turba.

AMD Threadripper 2990WX sice většinou v testech dopadl na nejhorším místě z pohledu spotřeby – celá sestava téměř 400 W při zátěži a skoro 100 W v klidu, Threadripper 2950X je na tom ale mnohem lépe a srovnatelně třeba s Intel Core i9-7900X - spotřeba počítače s tímto procesorem je pod úrovní 300 W v zátěži a 75 W v klidu.

Při přetaktování ale spotřeba rychle roste a s tím i teploty napájecích kaskád. AMD a výrobci základní desek doporučují dodatečné aktivní chlazení této části u procesoru, obzvláště u starších platforem. Nemusíte to řešit v defaultním nastavení, ale pouze při přetaktování nebo když máte ve skříni špatnou cirkulaci vzduchu.

DerBauer otestoval, že například jeho 2990WX sice bylo možné v rámci všech jader dostat až na stabilních 4 GHz, potřebné napětí, spotřeba a teploty však rapidně narostly. Ideální místo bylo kolem 3,7 GHz, poté už křivka spotřeby stoupala příliš rychle. Zcela jednoduše – zvýšení frekvence o 5 % by neměl být nikdy problém.

32 nebo 16 jader?

Z testů vyplývá, že pro většinu případů je vhodnější volbou 16jádrový model 2950X, který poskytuje vyšší frekvence a vyšší výkon u aplikací, kde nelze pořádně využít plných 32 jader. Nejvyšší „W“ modely se tak hodí opravdu jen pro ty, kteří přesně vědí, na co takový počet jader využijí a v testech si ověřili, že v dané aplikaci je rozdíl oproti menšímu počtu jader znatelný.

Ještě je tu je navíc pohled poměru ceny a výkonu, kde vychází 16jádrový Threadripper 2950X jako skvělá volba, protože je o polovinu levnější než Threadripper 2990WX, který využije jen velmi málo uživatelů a jen ve specifických případech.

Jak už jsme zmínili ve starším článku, nová nabídka vícejádrových procesorů AMD spustila neuvěřitelný útok na vícejádrové procesory od Intelu, které se prodávají za vyšší ceny, neposkytují takový výkon a v poměru ceny a výkonu nejsou vůbec konkurenceschopné. Otázka zní, jestli bude Intel reagovat snížením cen, což by byla nejjednodušší a nejrychlejší cesta. Nové vícejádrové procesory od Intelu jsou totiž kvůli řadě zpoždění ještě daleko.

Diskuze (42) Další článek: Vaše Příběhy na Facebooku už po 24 hodinách nezmizí. Najdete je v archivu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,