AMD SkyBridge: hybridní čip ARM s x86 v roce 2015

AMD představilo projekt SkyBridge, který kombinuje dva druhy procesorů postavených na instrukční sadě x86 a ARM. Na trhu se objeví příští rok a bude podporovat i Android.

AMD zkoumá a integruje technologie ARMu už nějakou dobu, nové generace čipů Mullins a Beema už obsahují procesory Cortex, které se starají o bezpečnostní funkce na úrovni hardwaru. AMD chce ale jít ještě dál a využít šance, kterou Intel nechává stále být – zapojit se do ekosystémů procesorů ARM, které jsou populární v rychle rostoucí oblasti mobilních zařízeních všeho druhu.

I když AMD pro tento rok chystá speciální Opteron na bázi 28nm osmijádrového Cortex-A57 a příští rok i 20nm verzi s integrovanou grafikou, tím to nekončí. V rámci projektu SkyBridge totiž představí první skutečně hybridní procesor, který bude kombinovat x86 a ARM včetně integrované grafiky.

SkyBridge s příchodem 20nm technologie

Nová platforma s kódovým označením SkyBridge nastoupí až s další generací výrobní technologie, která bude založená na 20nm tranzistorech.

AMDSkyBridge.jpg
AMD SkyBridge bude hybridní procesor kombinující x86, ARM a grafiku GCN

Objeví se tak v průběhu roku 2015 a chystané hybridní čipy budou využívat úspornějších x86 jader na bázi Puma+ v kombinaci s procesorovými jádry ARM v8 s podporou 64bitového rozšíření. Na jednom kusu křemíku tak budou dvě rozdílené architektury.

AMDARMCoreRoadmap.jpg
AMD a plán čipůna bázi ARMu

Čip bude ale plně kompatibilní s HSA a grafický čip bude založen na moderní architektuře GCN, kterou používají i současné grafické karty Radeon. AMD slibuje i pinovou kompatibilitu.

Trh s x86 klesá, ARM stoupá

AMD je na ARM zaměřené opravdu hodně, jak je možné vidět v přehledném grafu s velikostí trhu pro jednotlivé instrukční sady (x86 vs. ARM), dříve populární x86 od Intelu postupně klesá a trh se zmenšuje, zatímco trh využívající různé formy ARM poměrně rychle roste.

Screen Shot 2014-05-05 at 11.25.04 AM.png
Minulý, současný a budoucí trh s čipy dle AMD

AMD tak chce podpořit vlastní rozvoj, mít produkty pro obě oblasti a získat tak větší celkový podíl na trhu, který tento rok překročí 80 miliard dolarů. AMD navíc nechce zůstat pouze u hybridních řešení. Na rok 2016 chystá i vlastní čip na bázi ARMu (AMD K12), který bude nástupcem zmíněného Cortex-A57 a bude zaměřený na nízkou spotřebu. ARM navíc znamená podporu operačních systémů Android i Chrome OS, což je obrovský trh.

Problém hlavně pro Intel

Je trochu ironií, že zaměření AMD na čipy ARM může znamenat velký problém především pro samotný Intel. Zatímco Intel drží ochrannou ruku nad x86 a dovoluje AMD se v rámci licence na této instrukční sadě „přiživit“, AMD v poslední době nemá příliš úspěch především kvůli tlakům Intelu a jeho pokročilé výrobní technologii, kterou si nechává více méně pro sebe a nelze ji příliš konkurovat.

Screen Shot 2014-05-05 at 12.23.29 PM.png

Odklon AMD od x86 tak znamená, že Intel bude stále více sám ve svém světě, kterému zatím ve rámci mobilních zařízení ujel vlak a jeho popularita je velmi nízká. Uzavření Intelu a jeho instrukční sady tak může nakonec znamenat postupný propad zájmu o x86. V případě ARMu je totiž mnohem větší množství výrobců a partnerů a to znamená i rychlejší inovace a pokroky v oblasti technologií a podpory.

I když je Intel obří a má vynikající inženýry, pokud se rychle nepřizpůsobí, může dopadnout třeba jako Microsoft v mobilním segmentu. Přijít pozdě s vlastním řešením v tak konkurenčním prostředí je o to těžší, takže bude zajímavé sledovat, zda se strategie AMD nakonec vyplatí a větší zaměření na čipy ARM a jejich vývoj bude znamenat větší úspěch a špatné zprávy pro Intel.

Diskuze (18) Další článek: Amazon mění názor na sociální sítě, umožní nákup pomocí Twitteru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,