Procesory | AMD | Patenty

AMD si patentovalo optimalizaci hybridního čipu se slabšími a výkonnými jádry

Arm už několik let používá architekturu označovanou jako big.LITTLE, která využívá v rámci jednoho čipu několik slabších a výkonnějších jader. Dává to velký smysl hlavně u mobilních zařízení, protože lze efektivně přepínat mezi úspornějšími jádry pro jednodušší úlohy a výkonnější s vyšší spotřebou nastartovat jen při náročném úkolu.

Stejnou architekturu už začal rovněž používat Intel a poprvé se objevuje u nových procesorů Lakefield, které mají celkem 5 jader – jedno výkonné (Sunny Cove) a čtyři slabší (Tremont). Jak se ale dle nového patentu zdá, tento systém už dlouho podrobně zkoumá i AMD.

Tento patent byl totiž podán už v roce 2017 a popisuje speciální techniky, které zrychlují přesun vláken mezi dvěma hlavními částmi čipu – pomalejšími a rychlejšími jádry. Jednotlivá jádra mohou pro toto zrychlení využívat společnou cache paměť. S rychlejším a efektivnějším přepínáním typů jader lze dosáhnout nižší odezvy, zvýšení výkonu pro potřebné aplikace a rovněž snížení spotřeby.

Kdy a zda se takových hybridních čipů od AMD dočkáme, zatím není jasné. Vše bude záležet na tom, zda se AMD více vrhne do mobilního segmentu, kde je tato architektura využitelná a pomůže například prodloužit provoz na baterii.

Diskuze (10) Další článek: Houby rostoucí u Černobylu jsou schopny blokovat část kosmického záření

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,