Grafické karty | Hry | Paměti

AMD se směje a Nvidia má problém. Nová hra Godfall vyžaduje v maximální kvalitě 12 GB grafické paměti

Při uvedení nových desktopových grafických karet řady GeForce RTX 3000 od Nvidie se objevila kontroverzní situace kvůli malé kapacitě grafické paměti. Týkalo se to hlavně u modelu GeForce RTX 3080, který má jen 10 GB GDDR6X, zatímco GeForce RTX 2080 Ti měla 11 GB. Jediným modelem s velkou kapacitou je GeForce RTX 3090, který ale vzhledem k ceně cílí na zcela jiný segment než běžné hráče.

Už při testech se ukázalo, že 10 GB paměti je dostatečných pro hraní většiny současných her při rozlišení 4K a maximální kvalitě obrazu i s tím, že je většinou výkon přes 60 snímků za sekundu. Ostatně tak zní i marketingové materiály od Nvidie.

AMD s novými grafikami Radeon RX 6000 ale zvolilo jiný přístup, všechny tři modely mají stejně velkou kapacitu paměti GDDR6 – 16 GB. Nyní se ale ukazuje, že tento tah byl velmi chytrý.

Vývojáři chystané hry Godfall totiž oznámili, že pro hraní hry ve 4K s Ultra HD texturami (4K × 4K) je nutné mít grafickou kartu s minimálně 12 GB videopaměti. Majitelé drahé GeForce RTX 3080 tedy ostrouhají a nebudou mít k dispozici maximální kvalitu, což vzhledem k ceně za tuto kartu rozhodně není dobrá zpráva. Hra přitom běží na Unreal Enginu 4 s podporou DirectX 12 Ultimate a využívá ray tracing Microsoft DXR 1.1 nebo třeba Variable Rate Shading. Hra vyjde už 12. listopadu.

Tato zpráva zároveň jistě podpoří prodeje Radeonu RX 6800 XT, která je přímým konkurentem a je ještě o kousek levnější.

Dle posledních zpráv Nvidia navíc zrušila uvedení vylepšených modelů s větší kapacitou paměti. Bude zajímavé sledovat, jestli se chystané moderní hry budou ubírat podobným směrem, protože je nutné počítat s tím, že i nové herní konzole mají rychlé paměti s kapacitou 16 GB, které jsou sice společné pro procesor i grafiku a navíc část vezme operační systém, ale i tak budou mít vývojáři k dispozici mnohem větší množství paměti než u minulé generace a budou méně optimalizovat.

Uvedení grafických karet Radeon RX 6000

Pokud vám představení uniklo, můžete si ho pustit přímo zde:

Diskuze (108) Další článek: Netflix už se obejde bez platební karty a „předplatné“ půjde také darovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,