AMD se mění, plánuje útok na výkonný segment

AMD zveřejnilo plán na rok 2016 a 2017 a upřesnilo, že opouští trh se slabšími čipy a vrhá se do výkonného segmentu. Hlavním tahounem má být architektura Zen.

S novou šéfkou AMD – Lisou Su, se v AMD začínají věci velmi rychle měnit a novým cílem je co nejdříve dostat společnost do zisku. Na včerejší finanční prezentaci Lisa Su představila strategii, jak toho chce dosáhnout a co to bude znamenat v oblasti vývoje a zaměření hardwaru od AMD.

Žádné mobily ani internet věcí, ale hry a datacentra

AMD se snaží zbavit segmentů, které mají nízké marže a naopak se více prosadit v oblastech, kde je marže větší. V tomto ani příštím roce tak nebude investovat do žádných projektů z oblasti internetu věcí, mobilních telefonů, tabletů a podobných zařízení.

AMDPortfolio_575px.jpg
Zjednodušení produktového portfolia AMD a větší fokus na výkonné čipy

Platí to samozřejmě i pro specializované čipsety, které se používají například v chytrých hodinkách a podobně. AMD se také odklání od trhu low-endových počítačů se slabým výkonem a zaměří se na vysoký výkon.

AMDPlay_678x452.jpg

Novým a hlavním cílem jsou tak herní stroje (počítače, notebooky), výkonné počítače pro profesionály a náročné uživatele a také segment serverů a datacenter.

Zen a obrovský skok ve výkonu

AMD si do budoucna věří především v oblasti procesorů, kde by měla být trhákem nová architektura procesorových jader – Zen, která je postavená stále na instrukční sadě x86.

slide2-ipc.jpg
Porovnání efektivity zpracování instrukcí Zenu oproti starším archtiekturám AMD

Bude to výrazná změna a skok od staršího Bulldozeru a Excavatoru, protože zvládne zpracovat na jeden takt až o 40 % více instrukcí. Dalo by se to tak připodobnit k přerodu u Intelu na architekturu Core. Už se nehonil za vysokou frekvencí jako z dob Pentií (což se ukázalo neefektivní) a naopak se zaměřil na „chytrost“ a tedy optimalizaci zpracování dat i při nižší frekvenci. To samozřejmě přineslo i nižší spotřebu a lepší poměry výkonu na watt.

slide1-zen.jpg
Základní vlastnosti architektury AMD Zen

Zen zvládne zpracovat dvě vlákna najednou i v rámci jednoho procesorového jádra (SMT - Simultaneous Multithreading). K tomu se přidá rychlá cache s vyšší propustností. A na rok 2017 už je naplánována vylepšená architektura Zen+.

První čipy Zen budou zaměřené na vysoký výkon (zatím jen řada AMD FX a serverové varianty) a budou vyráběné pomocí 14nm 3D tranzistorů FinFET, což by mělo samo o sobě zajistit slušný skok v efektivitě spotřeby a výkonu ze současných 28nm tranzistorů. První modely se ale objeví až v roce 2016.

V příštím roce se samozřejmě objeví i nová generace hybridních APU série A sedmé generace, které budou určené jak pro desktopové, tak pro mobilní použití. Ještě ale bohužel nebudou mít procesorovou architektur Zen. Mezi podporovanými technologiemi bude HSA 1.0 a OpenCL 2.0.

desktop-mobile-roadmap.jpg
Společný desktopový socket AM4 pro rok 2016

Výhodou je, že všechny čipy (AMD FX „Zen“ a APU 7. generace) budou používat společnou patici AM4 s podporou operačních pamětí DDR4 a dalších novinek.

ARM pouze pro servery

Nezapomíná se ani na procesory na bázi instrukční sady ARM, ale jak jsme zmínili na začátku, AMD nebude vyvíjet slabší mobilní čipy, kde je obrovská konkurence a nízké marže.

slide-datacenter.jpg
Plán AMD pro datacentra

S vlastními čipy ARM (K12, ARMv8) se zaměří na servery a datacentra, tedy na výkonný segment, který ale vyžaduje efektivní úsporné řešení. Nejde tak o maximální výkon, který nabídnou čipy s instrukční sadou x86, ale třeba efektivní řešení pro síťovou infrastrukturu, diskové pole a podobně. Uvedení bylo ale odsunuto až na rok 2017, stejně tak plánovaný projekt hybridu x86 a ARM s označením Skybridge, který bude možná i zrušen.

Grafiky s rychlou trojrozměrnou pamětí

V oblasti grafických čipů má AMD poměrně velký náskok v oblasti technologií. Podle očekávání by mělo AMD už v červnu představit novou generaci grafických karet, které přinesou poprvé i nové trojrozměrné paměti s vysokou propustností (3D HBM) a nahradí tak současné GDDR5. Podle informací nabídnou až třikrát vyšší efektivitu výkon/watt a o 50 % nižší spotřebu.

Jak se očekává, nové paměti dostane jen nejvýkonnější model(y) a bude se jednat o první generaci těchto pamětí. Na rok 2017 se ale chystá použití už druhé generace, kterou nejspíše bude startovat Nvidia. Mezigeneračně bychom se opět měli setkat s přibližně ročním rozdílem, kdy podobné řešení nabídne Nvidia.

hbm.jpg
AMD bude mít nové rychlé trojrozměrné paměti u grafických karet jako první

I když se Nvidii podařilo skvěle optimalizovat současnou architekturu Maxwell vyráběnou stále ještě 28nm technologií, stále není potvrzeno, že AMD i u grafických čipů už tento rok přejde na 14nm tranzistory. Prvních 14nm grafických čipů se tak nejspíše dočkáme až v roce 2016.

AMDWinning_575px.jpg

AMD chce také posílit pozici v oblasti grafických výpočetních karet, které jsou stále populárnějších i v serverech, datacentrech a superpočítačích. Nvidia má ale v této oblasti silnou pozici díky softwarové podpoře a úspěchu platformy CUDA.

Čeká AMD nová éra boje proti Intelu?

U AMD jsme na sliby už poměrně zvyklí, bohužel byl poté většinou problém s realizací a reálnými parametry – ať už z pohledu výkonu, tak i spotřeby. Nová šéfka se snaží zjednodušit produktovou nabídku a zaměřit se více na menší počet věcí, což by mohlo přinést ovoce. Ostatně, podobně to udělal i Steve Jobs při opětovném příchodu do Applu, což vedlo k záchraně a návratu na vrchol.

amd_fad_2015_3_year_game_plan_slide.jpg
Plán AMD na příští roky je jasný

Velké změny u AMD tak doufejme povedou k lepším výsledkům a lepší konkurenceschopnosti proti Intelu především v oblasti procesorů. I když bude mít Intel nejspíše vždy navrch díky pokročilejším výrobním technologiím, které si vyvíjí jen pro sebe, AMD může nabídnout konkurenceschopný poměr ceny a výkonu.

Něco takového naznačuje například i spekulovaný hybridní čip s TDP až 300 W, který by měl kombinovat výkonný procesor i výkonnou grafiku a mohl by být ideálním řešením pro herní a náročné sestavy. Zatím se s ním počítá až na rok 2017, takže nakonec uvidíme, jak se situace vyvine.

Diskuze (44) Další článek: Grooveshark žije dál, nová služba je jednodušší a opatrnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,