NAS | Ryzen | Synology

AMD Ryzen se dostal i do NASu. Synology slibuje více než dvojnásobný výkon oproti verzi s Intelem

Tchajwanský výrobce síťových úložišť Synology představil další novinku ve svém portfoliu. Diskové pole DiskStation DS1621+ nabízí šest šachet pro pevné disky a má se jednat o „výkonné řešení pro ukládání a správu dat“.

Srdcem tohoto zařízení je čtyřjádrový procesor AMD Ryzen V1500B s maximální taktovací frekvencí až 2,2 GHz a 64bitovou architekturou „Zen“. Ten by měl poskytovat více než dvakrát vyšší výkon ve srovnání se zařízením s čipem Intel Atom C3538. V porovnání s předchozí generací DS1618+ nabídne novinka o 76 % lepší výkon sekvenčního zápisu o hodnotě až 1,1 GB/s a o 174 % vyšší výkon náhodného čtení 4KB o hodnotě 110K IOPS.

Synology DiskStation DS1621+

DiskStation DS1621+ je aktuálně nejvýkonnějším NASem „pluskové“ řady. Výkonnému procesoru budou sekundovat 4 GB operační paměti v jednom modulu DDR4. Pro případné rozšíření až na 32 GB jsou připraveny dva sloty typu SO-DIMM.

Do šesti šachet lze instalovat 3,5" a 2,5" pevné disky, případně SSD s rozhraním M.2 2280 NVMe – každý s kapacitou až 16 TB. Celková hrubá kapacita tak může dosáhnout až 96 TB, ta skutečná pochopitelně závisí na zvoleném způsobu zabezpečení dat pomocí RAIDu.

Nechybí dva sloty NVMe, do kterých lze připojit výkonná SSD, jež zastanou roli vyrovnávací paměti a mohou tak výrazně zvýšit odezvu celého zařízení. K dispozici jsou také dva porty eSATA pro připojení externích jednotek. V případě potřeby lze pomocí až dvou expanzních jednotek DX517 přidat dalších deset šachet pro HDD a dosáhnout tak celkové hrubé kapacity 256 TB.

Plná konektivita

Z hlediska konektivity musíme na prvním místě zmínit čtyři gigabitové ethernetové porty, kterými se diskové pole připojuje k síti. K dispozici je také slot PCIe, umožňující přidání desetigigabitové síťové karty. Pro připojení dalších zařízení jsou připraveny tři porty standardu USB 3.0.

Chlazení zajišťují dva 92milimetrové ventilátory s hlučností jen 25,5 decibelů. Rozměry diskového pole Synology DiskStation DS1621+ jsou 166 × 282 × 243 milimetrů a jeho hmotnost (bez nainstalovaných pevných disků) je 5,1 kilogramů.

Doporučená maloobchodní cena diskového pole Synology DiskStation DS1621+ je v předprodeji za 799 amerických dolarů, což je v přepočtu asi 22 500 Kč vč. DPH. Novinka už se objevuje v nabídkách některých českých e-shopů, kde její cena začíná na 24 316 korunách.

Mohlo by vás zajímat: Jak vyčistit disk nástroji systému Windows?

Diskuze (10) Další článek: Týden mobilně 553: Apple oživil letité technologie a zase jsme mu to zbaštili

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,