AMD | Grafické karty | Radeon RX 6000

AMD Radeon RX 6800 XT jde přetaktovat až na 2,8 GHz. Radeon RX 6900 XT má limit ještě výše

Nová generace desktopových grafických karet od AMD už je v prodeji, byť se zatím jedná o dva produkty ze tří – Radeon RX 6800 a Radeon RX 6800 XT. Už od 8. prosince se začne prodávat i nejvýkonnější model Radeon RX 6900 XT. I když je dostupnost všech karet stejně mizerná jako u modelů GeForce RTX 3000, fanoušci přetaktování se k nim dostali a zkoušejí, co z nich lze vytáhnout.

Všechny modely mají už v základu velmi vysoké frekvence jader, alespoň ve srovnání s čipy od Nvidie. Nelze se tak divit tomu, že s kapalným dusíkem šlo tyto frekvence posouvat ještě dále, avšak karty mají velmi tvrdý limit. Ten je v případě Radeonu RX 6800 XT nastaven na 2,8 GHz. Například derBauer už zkoušel úpravu i řídicího čipu přímo na desce, ale bez úspěchu. Limit je tak nastaven jinde a ani výrobci neposkytují upravené biosy, které by toto omezení odemkly.

K prvnímu extrémnímu přetaktován Radeonu RX 6900 XT se dostal Patrick Schur, který na Twitteru prozradil, že limit je u tohoto modelu ještě o 200 MHz vyšší, tedy rekordních 3 GHz. Standardní boostovací frekvence je přitom u obou vyšších modelů stejná – 2 250 MHz.

Díky takto vysokým frekvencím lze očekávat, že se dočkáme nových světových rekordů v různých grafických a výpočetních aplikacích.

Oficiální prezentace nových Radeonů RX 6000

Diskuze (7) Další článek: Spotify rozšiřuje příběhy v aplikaci. Bohužel nedoporučují novou hudbu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,