AMD představuje HyperTransport technologii a 100 jejích příznivců

Firma AMD představila na konferenci s názvem Platform Conference 2001 novou technologii přenosu dat s názvem HyperTransport s přenosovou rychlostí až 6,4 GB/s. Mezi jejími více než sto příznivci najdeme i firmy jako nVidia nebo Sun Microsystems.
Firma AMD představila na konferenci s názvem Platform Conference 2001 novou technologii přenosu dat s názvem HyperTransport s přenosovou rychlostí až 6,4 GB/s. Ta je 50x vyšší, než současná 32bitová verze PCI s taktem 33 MHz a 12x rychlejší, než 64bitová verze PCI s taktem 66 MHz. Ta je v současném světě x86 procesorů a počítačů považována za nejrychlejší z univerzálních běžně používaných typů. HyperTransport převyšuje 6,4x nejen současnou specializovanou grafickou sběrnici AGP 4x, ale 3,2x překonává dokonce AGP 8x, která je stále ve fázi vývoje.

Mezi jejími příznivci najdeme firmy Altera, Aralion, ATI, Cisco Systems, Fujitsu, nVidia nebo SandCraft, SiS, Sun Microsystems, Teradyne, Tyan, VIA Technologies a další.

Živě komentuje: Pokud jste tato čísla a pojmy již slyšeli, ale termín HyperTransport ne, je to samozřejmé. Technologie HyperTransport byla totiž do této doby představována pod kódovým názvem Lightning Data Transport (LDT). O ní informovala hlavně firma VIA Technologies, která za žádnou cenu nechce zmeškat nástup do nového typu sběrnice.

Nová sběrnice může znamenat konec AGP sběrnice, i když jen pro nejvýkonnější platformy. Přenosová rychlost je nejkritičtější právě v této oblasti. Důkazem je vznik právě AGP sběrnice, která bude nyní opět převálcována. Připravovaná sběrnice není omezena jen na jediný konektor sběrnice, takže videoakcelerátorů této rychlosti bude možno osadit více. Vedle AGP se dnes musí sáhnout k ještě pomalejší PCI sběrnici, což je spíš východisko z nouze než řešení. Přítomnost firem ATI nebo nVidia ve skupině podporujících firem jistě není náhodná.

Přenosová rychlost je dokonce tak vysoká, že překonává či vyrovnává přenosové rychlosti procesorů a paměťových sběrnic. Může se tak stát, že se opět dočkáme doby, kdy se vedle klasické cesty bude RAM přidávat do počítače na RAM kartách podobně, jak se kdysi přidávala kromě SIPP nebo SIMM modulů též na ISA rozšiřujících kartách.

To vše stále znamená jen jediný počítač, ale zde se HyperTransport technologie nezastavuje. Podle svých tvůrců má umožnit rychlejší a především snadnější vysokorychlostní propojení v rámci Internetu či Intranetu. Jako třešnička na dortu má umožnit rovněž stavbu clusterů, což posune AMD do skutečného světa superpočítačů.

Pokud bude HyperTransport dobře podán a pochopen výrobci i trhem, bude o „zábavu“ postaráno. Doposud uváděla převratné sběrnicové novinky firma Intel, nyní přichází AMD. Zdá se, že Intel je stíhán na stále větším hřišti, kde nejvíce spokojenou stranou je kromě vítěze samozřejmě zákazník.

Diskuze (7) Další článek: Nekoukejte na prázdnou zeď, zkuste projektor

Témata článku: , , , , , , ,