AMD představí superlevný počítač

Web, email i zpracování dokumentů a excelových tabulek má zvládnout počítač za 250 dolarů navržený společnosti AMD. První takové stroje budou představeny tento týden. Jak vypadá PC dvaapůlkrát dražší, než jaké by chtěl šéf Microsoftu?

Související odkazy

Slovník
AMD
modem
PDF
port
procesor
USB

Společnost AMD se chystá představit se svými partnery specializovaný počítač pro přístup k internetu a kancelářskou práci postavený na procesoru Geode, který získala do svého portfolia přibližně před rokem převzetím společnosti National Semiconductors. Počítač s označením Personal Internet Communicator by měl oslovit rodiny v rozvojových zemích, které mají v přepočtu roční příjem mezi jedním a šesti tisíci dolary. První počítače tohoto typu budou vyráběny a prodávány v Indii a některých zemích Latinské Ameriky.

250 dolarů bez displeje

Personal Internet Communicator (PIC), jak AMD svému návrhu říká, bude stát přibližně 250 dolarů bez displeje. Prozatím známé vybavení sestává z procesoru Geode GX500 x86 se spotřebou 1 watt chlazeného pasivním chladičem, 128 MB RAM od Samsungu, 10 GB pevného disku značky Seagate, zabudovaného modemu a čtyř USB portů.

Jako operační systém slouží Microsoft Windows CE s rozšířeními Windows XP, součástí softwarového balíku jsou aplikace pro práci s krátkými textovými zprávami, přehrávání multimédií nebo prohlížení PDF souborů. Podle mluvčího AMD je PIC schopné nastartovat za 25 sekund a výkon zařízení při práci s texty nebo tabulkami či webem je srovnatelný s výkonem běžných PC.

50x15 je víc než 10 %

Projekt Personal Internet Communicatoru je součástí kampaně 50x15, která představuje snahu o zvýšení podílu celosvětové populace s přístupem k internetu na 50 % do roku 2015. V tuto chvíli má přístup k internetu asi jen 10 % celkové populace. AMD chce s pomocí PIC oslovit novou masu zákazníků ze zemí jako je Rusko, Čína nebo Indie, které vynikají počtem obyvatel, ale nízkou kupní silou. Dostupnost levných osobních počítačů nebo jejich ekvivalentů přitom podle analýz poskytne možnost prodat více služeb či software řadě ITFC firem.

Například Microsoft se v této oblasti snaží získat body uvedením Windows XP Starter Edition, která za cenu výrazných omezené funkcí operačního systému nabízí Windows XP kompatibilní systém za výrazně nižší cenu ve srovnání se standardní nabídkou. O výrobě levných procesorů pro rozvíjející se trhy zvažoval také Intel, podle některých zdrojů Intel chystá speciální levné procesory bez vyrovnávací paměti a základní desky jako součást projektu Shelton.

Made by AMD?

AMD samo vyrábět PIC zařízení nebude, vyvinula pouze koncept a hodlá se podílet na marketingu výrobků. Prvním skutečným výrobcem Personal Internet Communicatoru má být společnost Solectron. AMD se chystá licencovat design PIC lokálním výrobcům včetně telekomunikačních operátorů v jednotlivých zemích. Ti budou moci určovat i výslednou cenu. V prvním plánu se AMD soustředí na hledání partnerů v Brazílii, Číně, Indii, Mexiku a Rusku.

AMD není první, kdo přichází s koncepcí levného zařízení pro přístup na internet určeného masám. Tyto předchozí pokusy se však ukázaly jako neúspěšné, ať už kvůli poměru výkon/cena nebo špatnému marketingu a podpoře. AMD v tomto ohledu tvrdí, že PIC je výkonnější a levnější než předchozí nabízená zařízení a je také užitečnější, protože se neomezuje pouze na služby přístupu k internetu ale nabízí řadu funkcí běžného PC.

Oficiální oznámení Personal Internet Communicatoru přijde 28. října. Co bude potom, se uvidí.

Diskuze (71) Další článek: Windows XP Release 2 přijde příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,