AMD | Servery | AMD Zen | Vega

AMD postaví nejvýkonnější superpočítač na světě. Bude sloužit Američanům

AMD tento rok představilo nové serverové procesory Epyc Rome, které se letos stanou nejvýkonnějšími procesory pro serverový trh. A nyní AMD oznámilo, že společně s Americkým oddělením pro energii (DOE), laboratoří Oak Ridge (ORNL) a společností Cray postaví nejvýkonnější superpočítač na světě. Ten bude 10× výkonnější než současný rekordman a bude postavený kompletně na platformě AMD.

Celkový výkon superpočítače, který je pojmenovaný Frontier, by měl dosahovat na 1,5 exaFLOPS. Zajistí ho procesory Epyc společně s grafickými kartami Radeon Instinct. Půjde tedy o vůbec první superpočítač spoléhající se na hardware vyrobený nejnovějším 7nm výrobním procesem. Poměr mezi procesory a grafickými kartami bude 4:1, celkový počet procesorů a grafických karet prozatím prozrazen nebyl.

Celé zařízení bude umístěno v Oak Ridge National Laboratory (USA) a je financováno z amerického vládního rozpočtu. Má posílit vědu a výzkum v oblasti umělé inteligence a zpracování dat. Mimo jiné bude využíván pro předpověď počasí, výzkum klimatu.

mi25.png
Server vybavený grafickými kartami Radeon Instinct MI25

Celý projekt přinese do kasičky AMD 600 milionů dolarů, což pro firmu představuje velkou finanční injekci. Zakázka však přinese také prestiž.

Novému superpočítači bude konkurovat Aurora. Tento superpočítač je nyní ve výstavbě a bude se spoléhat na procesory Intel Xeon a grafické výpočetní karty Intel Xe. Také superpočítač Aurora by měl překonat hranici exaFLOPS a rovněž ho postaví Američané pro své výzkumné účely. Také v tomto případě projekt vzniká ve spolupráci s Cray. 

Grafické karty Intel Xe jsou stále ve vývoji a jejich uvedení se plánuje až na příští rok, je tedy velmi pravděpodobné, že Frontier bude do provozu uveden dříve. Americká vláda však pobídkami pro stavbu těchto superpočítačů ukazuje, že chce nechce přenechat Číně pozici superpočítačové velmoci. 

Diskuze (16) Další článek: Hráli jste si v mládí s Pokémony? Váš mozek se liší od ostatních lidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,