AMD | Počítače | AMD Zen

AMD opět útočí na Intel. Tentokrát v oblasti minipočítačů

  • AMD představilo nové minipočítače založené na jeho čipech
  • Ekosystém minipočítačů s čipy AMD se rozšířil o další výrobce
  • Jde o silnou konkurenci Intel NUC?

Když se řekne minipočítač, jedním z velmi známých produktů (kromě Mac mini) je Intel NUC, který integruje moderní komponenty a čipy v malé krabičce. Intel už tuto sérii rozvíjí několik let a připojili se i další výrobci, jako třeba Zotac. V nabídce jsou různé modely dle výkonu, a ty nejlepší uspokojí i náročnější uživatele nebo hráče počítačových her.

Intel měl v tomto segmentu dlouhé roky totální nadvládu, což se ale se znovuzrozením AMD mění a i na tomto poli se sehraje velká bitva o zákazníky. AMD totiž vstupuje do hry a i když zatím hlavně do oblasti nižší třídy, do budoucna lze očekávat mnohem větší nabídku.

AMD Mini PC

Zatímco Intel používá pro tyto minipočítače zkratku NUC (Next Unit of Computing), AMD zvolilo jednodušší označení – Mini PC. Oproti Intelu, který dává výrobcům čip a základní desku, se kterou pak výrobci pracují v rámci další výbavy, AMD je mnohem volnější.

Výrobciům minipočítačů nabízí přímo speciální verze čipů v podobě řady Ryzen V1000 a Ryzen R1000, které jsou určené jako součást základní desky. Výrobci mají ale volnost v tom, že si základní desku mohou navrhnout a vyrobit sami, což více rozšiřuje možnosti, jak mohou pracovat s výbavou, velikostí a tvary.

Zatím průmysl

Výrobci Mini PC s čipy AMD se zatím zaměřují na lukrativní oblast v podobě podniků, komunikačních systémů a průmyslu. Nelze se této volbě divit ani z toho důvodu, že se jedná o úsporné čipy, které mají 2 nebo 4 jádra se schopností zpracovat čtyři nebo osm vláken současně.

Čipy jsou postavené na starší architektuře Zen+ a jako integrovaný grafický čip se používá model s architekturou Vega. TDP těchto čipů je 12 W až 54 W.

Počet výrobců se rozšiřuje

Na novou vlnu minipočítačů s čipy AMD naskočilo hned několik výrobců, mezi které patří například ASRock, Onlogic, EEPD a další, které můžete nalézt i s detailním popisem konfigurací na stránkách AMD. Největší očekávání jsou ale samozřejmě až z modelů, které vystoupí mimo segment průmyslového a podnikového nasazení.

Díky slušnému výkonu integrovaného grafického čipu se ale už tyto čipy používají třeba v mobilních herních konzolích jako je Smach Z Gaming PC a dalších:

Frontální útok ze všech stran

Jedná se teprve o začátek a je jasné, že pro koncové uživatele začne být AMD Mini PC zajímavé ve chvíli, až se začnou objevovat pracovní a herní modely s čipy s architekturou Zen 2 či novější.

V takovém případě by mohly tyto minipočítače nabídnout velmi dobrý poměr výkonu, ceny a velikosti, což je u konkurenčních Intel NUC zatím poměrně problém. Nezbývá než čekat do příštího roku, kdy by se snad takové minipočítače měly na trhu objevit.

Zároveň je vidět, jak AMD útočí na Intel ze všech stran – v serverové oblasti pomocí procesorů EPYC, v desktopové pomocí Ryzenů a tentokrát přidává i minipočítače.

Příští rok se tak asi dočkáme i většího tlaku v oblasti mobilních čipů pro notebooky a další přenosná zařízení a Intel to rozhodně nebude tak lehké jako v minulosti. Díky tomu, že má AMD za sebou TSMC, které se stará o výrobu pomocí nejpokročilejší technologie (aktuálně 7 nm, příští rok 5 nm), bude mít Intel už jen z pohledy efektivity čipu a jeho spotřeby co dohánět.

Diskuze (17) Další článek: Firefox stáhl doplňky Avastu a AVG. Měly sbírat příliš mnoho osobních dat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,