Byznys | AMD | Finanční výsledky

AMD ohlásilo nejvyšší tržby v historii, další žně jej čekají

AMD ukončilo třetí čtvrtletí roku 2020 tržbami ve výši 2,8 miliardy dolarů. Meziročně jde o 56% nárůst a také nejlepší kvartál v historii společnosti. O 141 % na 449 milionů dolarů vzrostl také provozní zisk a o 225 % na 390 milionů pak i čistý zisk.

Výsledky jsou lepší, než sama firma čekala. V predikcích z předchozího čtvrtletí vycházely tržby 2,55 miliardy dolarů, nakonec tak firmě do pokladny přiteklo o 250 milionů navíc. AMD také splatilo dalších 317 milionů a celkově již dluží jen 373 milionů. Pokud se bude dařit i v nadcházejících třech měsících, AMD by konečně mohlo splatit všechny závazky. Že firma věří ve finanční stabilitu a budoucí růst, ostatně naznačuje i oznámená 35miliardová akvizice Xilinxu.

Divize Computing and graphics utržila 1,67 miliardy dolarů, oproti loňsku o 31 % více. Významně prý rostly prodeje procesorů Ryzen, ale meziročně oslabila poptávka pro grafických čipech.

AMD si pochvaluje, že se oproti loňsku prodává více než dvojnásobek notebooků s jeho čipy, mobilních čipů se prodalo nejvíce v historii a pomohly rekordním příjmům divize, ale průměrná prodejní cena klesla, neboť mobilní čipy jsou levnější než desktopové. Přesná čísla ale firma nezveřejňuje, takže ani nevíme, jaké podíly mají CPU, GPU a APU.

Divize Enterprise, embedded and semi-custom utržila 1,13 miliardy dolarů, což je o 116 % více než loni. Za růstem stojí dvojnásobná poptávka po serverových procesorech Epyc a zvýšený zájem o semi-custom čipy – tedy zejména SoC pro nadcházející generaci konzolí. Sony i Microsoft musí mít na vánoční sezónu připraveny miliony Xboxů a PlayStationů.

AMD očekává také silné poslední čtvrtletí, odhaduje tržby 2,9–3,1 miliardy dolarů. Pokud však budou stíhat výrobní linky, skutečné výsledky zase mohou být o dost vyšší. AMD začne prodávat nové procesory Ryzen 5000, grafiky Radeon RX 6000, vybraní zákazníky se dostanou k procesorům Epyc Milan a stále bude dobíhat vysoká poptávka po nových konzolích. Období od října do prosince 2020 tak pro firmu bude tím největším v historii, ať už mluvíme o finančních možnostech nebo množství uvedených produktů.

V novém Týdnu Živě jsme mj. mluvili o Radeonech RX 6000, podívejte se:

Diskuze (31) Další článek: Robopes od Boston Dynamics vyrazil do Černobylu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,