AMD nechce příští rok zůstat za Intelem

Po úspěchu Athlonů a Duronů chce AMD konkurovat Intelu v celé produkční linii.
Plány Intelu na rok 2001 jsme již uvedli – co chystá jeho úhlavní konkurent, firma AMD? Triumfem mají být i nadále Athlony, či jejich následníci, ale Intel tentokrát bude možná trpět na celé frontě.

Pokračováním Athlonu je čip s kódovým názvem Palominos, se schopnostmi multiprocessingu, na taktu 1,33 GHz (ještě letos), pak 1,5 GHz až 1,7 GHz (druhá polovina roku 2001). Palominos se ale má současně objevit s nižším taktem v provedením pro notebooky, kde může být velmi zajímavý díky vynikajícímu systému pro úsporu energie od AMD. Athlon/Palominos tak bude nejméně vyrovnaným konkurentem Pentiu III – Intel mimochodem dodává, že i nadále hodlá vybojovávat s AMD ostré cenové bitvy, tak se máme na co těšit.

Ale i v souboji Celeron-Duron (a jejich klony) má AMD mít mírně navrch, alespoň v taktu. Ještě v prvním pololetí má Duron (jeho další verze, kódově Morgan) mít takt 900 MHz, a v druhém pololetí má jít na gigahertz – tuto rychlost asi Celerony od Intelu ve stejné době nedosáhnou.

Jenomže v druhém pololetí se může kyvadlo naklánět ve prospěch Intelu, a to v případě, když se mu podaří nastartovat technologii 0,13 mikronů – AMD totiž stihne tuto technologii podle vlastních plánů skoro o rok po Intelu, až v první polovině roku 2002. 0,13 mikronů umožní Intelu menší rozměry čipů a vyšší takty (2 GHz v příštím roce), a firma AMD bude handicapována až do doby, než bude tuto technologii umět také. Proto si má AMD na dva gigahertzy sáhnout až v druhé polovině roku 2002 (Athlon či jeho nástupce), a Duron má v této době jet „jenom“ na 1,1 GHz.

AMD si dokonce troufá i na 64bitové čipy, které „statečně“ pojmenovává jako ClawHammer a SledgeHammer. Tyto čipy, které mají být na světě koncem příštího roku, mají být konkurencí 64bitového čipu McKinley od Intelu a mají jít do osmiprocesorových serverů.

Firma AMD, ač řádově menší než Intel, si troufá prakticky na totéž co gigant. K tomu potřebuje nejen vývojářské kapacity, ale i dostatek továren – v obojím má Intel pořád obrovskou převahu, i když svůj náskok některými nepodařenými kroky v uplynulých dvou letech hodně ztratil. Podle vlastních slov se chce Intel „vracet zpátky ke kořenům“, ubrat ze svých snah ve vývoji a produkci všeho možného a věnovat se zase více procesorům – určitě si uvědomuje, jaké nebezpečí mu hrozí.

Diskuze (10) Další článek: Vicemiss Internet 2000 u zpovědi

Témata článku: , , , , , , , , , ,