Kryptoměny | AMD | Grafické karty

AMD chystá speciální grafickou kartu určenou pouze pro těžení kryptoměn

Zlaté období těžby kryptoměn způsobilo před pár lety nedostatek grafických karet. Návratnost investice byla krátká a dalo se na tom skvěle vydělat. Později se objevily i speciální základní desky se spoustou slotů PCI Express, na které bylo možné přes prodlužky připojit spoustu grafických karet a těžit ve velkém. 

Těžení kryptoměn pomocí grafických karet probíhá neustále, obzvláště například u druhé největší kryptoměny Ethereum, která stále odolává a nelze na ní použít ASIC čipy s vyšší efektivitou. Nicméně speciálně optimalizované grafické karty by se k tomuto účelu hodit mohly. 

Jednu takovou kartu zjevně chystá AMD. Web Phorpnix si v rámci opravných balíků pro jádro operačního systému Linux všiml, že se v něm objevila i zmínka o blockchainové grafické kartě od AMD, která doposud ještě nebyla uvedena.

Specifikace naznačují, že karta využívá starší architekturu RDNA 1 v podobě čipu Navi 10. Oproti standardní verzi má však vypnuté části Display Core Next (DCN) a Video Core Next (VCN), což naznačuje, že karta nebude mít žádné výstupy pro monitory, podobně jako výpočetní karty pro servery.

Bude zajímavé sledovat, jakou cenu AMD u tohoto speciálního těžařského modelu nastaví, protože pro těžbu kryptoměň je důležitý jen jediný poměr - cena a výkon při těžené dané kryptoměny. Otázkou také je, jestli budou mít karty předinstalované i speciální biosy, které pro grafické karty existují a dokáží pro danou kryptoměnu vymáčknout z čipu ještě trochu výkonu navíc.

Paypal spouští podporu kryptoměn:

Diskuze (19) Další článek: Facebook Dating je v Česku. Do sociální sítě se dostává plnohodnotná seznamka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,