Technologie | AMD | Paměti

AMD chystá podporu DDR5 a PCI Express 5.0 v roce 2022

AMD rozhodně nespí na vavřínech a dle reportu webu MyDrivers chystá velmi brzy přinést na trh nové počítačové technologie, které jsou důležité jak pro serverový segment, tak i pro oblasti klientských počítačů nebo notebooků.

AMD jako první podporovalo rychlejší sběrnici PCI Express 4.0 a nejspíše bude i první za dva roky, tedy v roce 2022, kdy by AMD mělo představit podporu PCI Express 5.0. Stejně jako u předchozích generací, i tentokrát se zvýší propustnost dvojnásobně na jednu linku.

Ve stejném roce by AMD mělo rovněž podporovat novou generaci operačních pamětí DDR5 (LPDDR5), které se tento rok dostanou na trh v omezeném použití. V tomto případě by prvenství měl získat Intel v rámci serverových platforem.

Podle informací by podporu DDR5 a PCI Express 5.0 měly mít procesory s architekturou Zen 4, která bude už vyráběná pomocí 5nm technologie u TSMC. I když dojde k představení v roce 2021, reálná dostupnost má být až v roce 2022.

Tento rok AMD chystá uvedení nové generace 7nm procesorů s architekturou Zen 3, která podporuje operační paměti DDR4 a PCI Express 4.0.

Diskuze (11) Další článek: Windows 10X se podívá i do běžných notebooků. Systém se objevil v emulátoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,